До напрежение между работещите в комплекса Марица Изток и министрите

...
До напрежение между работещите в комплекса Марица Изток и министрите
Коментари Харесай

Остават ли на работа? Работниците в Марица Изток не харесаха новия план за устойчивост |

До напрежение сред работещите в комплекса Марица Изток и министрите на финансите Асен Василев и Александър Николов се стигна по време на днешната полемика за последната версия на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) в Министерството на финансите.

Представителите на синдикатите чакаха да чуят в кои нови фабрики ще продължат да работят след предстоящото затваряне на мините и ТЕЦ-овете в региона на Стара Загора, както и кои ще са вложителите и какъв брой нови работни места ще бъдат разкрити. Министрите обаче нямаха съответен отговор и обясниха, че за новите планове ще има състезания, както и че има задоволително огромен инвеститорски интерес. Конкретното беше, че ТЕЦ-овете ще би трябвало да понижат работата си през идващите години.

" Ако ТЕЦ-овете понижат работата си с 40 на 100, това значи, че мините също ще би трябвало да лимитират добива с 40 на 100. Това значи 4200 души на улицата ", пресметна незабавно представител на миньорски профсъюз.

Присъстващите на срещата представители от бизнеса с възобновимите енергийни източници се пробваха да успокоят синдикалистите с това, че сега всички компании от този браш изпитват дефицит на работливи фрагменти - не съумяха. От профсъюзите неколкократно оповестиха, че 10 години са били лъгани от предходните ръководещи.

Работещите в Маришкия басейн бяха скандализирани от изказвания на екоминистъра Борислав Сандов, който желал да остави хиляди хора без прехранване. На което вицепремиерът Василев обяясни, че уговорките са поемани през 2019 година когато управляваше кабинета Борисов-3.

България не е поела ангажимент да затваря мощности за приемане на пари от Европейска комисия, а единствено да понижава излъчвания въглероден двуокис. Централата " Топлоелектрическа централа Марица Изток-2 " е значима, тъй като балансира енергийната система освен на страната, само че и на района, обясни министърът на енергетиката Александър Николов.

От предходния вид на НПВУ отпада финансирането на парогазови мощности в Маришкия басейн, сподели министърът на финансите Асен Василев. Според него е безсмислено да строим такава, в случай че ще би трябвало 7 години по-късно да затваряме и нея.

Ние отхвърлихме съответен ангажимент да затваряме мощности, само че имаме обвързване за понижаване на излъчвания въглероден двуокис. Има чуваемост от Европейска комисия по пози въпрос, добави Василев. Според него няма по какъв начин да поемем риск за българската енергетика, който да е непростим.

Трябва обаче да затворим мощности, които не отговорят на екологични стандарти. Ако не осъществим това, няма да получим и една стотинка, сподели Асен Василев.

Според енергийният министър всички страни в Европа построяват нови мощности, само че главният проблем е балансирането на енергийните системи и подаването на ток в сериозни моменти.

Оттам идва и волатилността на цените на електрическата енергия, сподели Александър Николов.

Той уточни, че покрай Стара Загора може да бъде построен цех за акумулатори за запазване на електрическа енергия с 6000 мегавата потенциал, които да се употребяват за подаване в енергийната система.

Вицепремиерът Асен Василев изясни, че с НПВУ няма по какъв начин да има планове за нуклеарна сила, а хидроцентрали е доста мъчно да бъдат включени.

Проектите би трябвало да бъдат приключени разплатени до края на юни 2026 година, добави той.

Ако се изградят паркове от акумулатори за предпазване на сила, цената й в Българи ще е доста по-ниска, тъй като в Европейски Съюз и в района има доста проекти за произвеждане на сила, само че няма проекти за балансиране и предпазване на силата, сподели министърът. Никой не възнамерява баланс на сила, което е големият проблем, съобщи той. Ние предлагаме в региона на Стара Загора да бъде изработен цех за акумулатори. Независимо какъв брой зелена става Европа, сходен вид балансиране ще се търси, а ние ще разполагаме с един от първите фабрики, от които Европа ще се нуждае. Така ще намалее износът и силата ще се съхранява в системата. Сега рецензия е за какво не стопираме износа на ток - ами, тъй като не може, сподели Николов. Най-трудната част е ресурсът от 6000 мегаватчаса акумулатори да се конфигурира, само че е допустимо, сподели енергийният министър.

Обсъжда се план за изследване за геотермалните запаси у нас, сподели Асен Василев. Той посочи, че компании, изграждали сходни мощности, считат, че Южна България има близка до Турция геофизика и там е допустимо да се изградят мощности за геотермална сила.

Министерството на превоза представи проект за замяна на съществуващите влакове с нови, които да предложат улеснение, висока скорост и ниска цена. Предвижда се пазаруването на 42 влака вид S-бан за крайградски линии. Седем от мотрисите ще са на двуетажни, както OFFNews вече описа и ще обслужват най-натоварените крайградски линии към столицата.

За дългите направления ще се употребяват 20 електрически интерсити влака, които ще се движат със скорости към 200 км в час. Важно е да се знае, че съществуващите релси в България не разрешават сходно нещо със напълно дребни изключения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР