До началото на най-силното вътрешно първенство в света – Висшата

...
До началото на най-силното вътрешно първенство в света – Висшата
Коментари Харесай

Комбинирай с мен, част 1

До началото на най-силното вътрешно състезание в света – Висшата лига остава тъкмо един месец. На петъчната вечер на 11 август новаците Бърнли дружно с някогашния състезател на Манчестър Сити отпред – Венсан Компани – ще посрещнат точно първенците на Англия и Хосеп Гуардиола.

Доста време за прехвърляния, прогнози, закани. Английското футболно състезание приковава все по-осезаемо внимание и е обикновено да се търсят какви ли не данни и елементи за него. От непробиваеми централни бранители, през вълшебни халфови линии до смъртоносни дуети в офанзива – футболът постоянно ражда велики партньорства, за които се приказва дълго, откакто те се разделят. Предлагаме ви десетте най-продуктивни нападателни двойки в историята на Висшата лига, които са комбинирали най-често и най-вече за голове в шампионата от сезон 1992-1993 насам.

9. Садио Мане – Мохамед Салах, 22 гола

На деветата позиция ще открием две двойки от разнообразни столетия с идентичен принос за тимовете си. Салах и Мане напълно до неотдавна забавляваха всички на „ Анфийлд “, като не спираха да бележат, да асистират, а явно и да комбинират между тях. Още по-странното в този тандем е, че двамата на пръв взор не се харесваха изключително и даже езикът на тялото на единия постоянно е издавал възмущение от държанието или отиграването на другия. За първи път те играха дружно в шампионата при започване на сезон 2017-2018 при равенството 3:3 против Уотфорд. Двамата бяха част от тима, който най-сетне прекъсна 30-годишната суша на Ливърпул без купа на Англия. Дуото беше разграничено през предишното лято, когато сенегалецът отиде в Байерн Мюнхен. Салах продължава да бележи регулярно за клуба, като към този момент има 137 попадения за мърсисайдци и е на пето място във безконечната им класация за голмайстори. От упоменатите 22 гола, за които са комбинирали, египтянинът вкарва 12, Мане – 10.



9. Алън Шиърър – Нолберто Солана, 22 гола

Връщаме лентата много по-назад, с цел да се върнем до предходния много сполучлив интервал на Нюкасъл. Когато си топ-реализаторът на Висшата лига в цялата й история, ненапълно е предстоящо, че ще си намериш и отличен сътрудник, който да ти асистира постоянно. Шиърър завърши кариерата си с 260 попадения, като към момента не може да бъде догонен от никого. Двамата със Солано прекараха седем сезона дружно при „ свраките “. Съвсем разумно Солано асистира много по-често на Шиърър, в сравнение с противоположното, като центриранията от десния фланг си бяха запазена марка на перуанеца. От 22 гола 16 бяха дело на англичанина, за Солано останаха скромните 6.

7. Роби Фаулър – Стив МакМанамън, 24 гола

През 90-те години двете момчета, идващи от школата на Ливърпул, бързо съумяха да изградят повече от солидна връзка. Стив стартира на Анфийлд през 1990, 3 години по-късно се причислява и Фаулър. Нападателят е един от най-големите любимци на почитателите на тима и до през днешния ден, като си потегля от клуба със 128 гола във Висшата лига на сметката си. За 20 от тях асистира МакМанамън. Години по-късно двамата се събраха в Манчестър Сити, само че там партньорството надалеч не беше по този начин продуктивно и не съумяха да комбинират за нито един гол.

in 1997, netted a dramatic late winner in another 4-3 win over ️
— Liverpool FC (@LFC)

7. Фреди Люндберг – Тиери Анри, 24 гола

Още един тандем, който завършва съществуването си във Висшата лига с 24 гола. Във времената, в които Арсенал беше на процедура несломим, Анри беше кралят на шампионата, а лекотата, с която играеше, закономерно водеше до доста голове. Наистина доста. Французинът обаче не може да бъде упрекнат, че беше лакомец, откакто записва 80 асистенции в шампионата. Учудващо или не – 15 бяха за Люндберг. А с цел да бъде историята още по-романтична, Анри даде и трите голови подавания за шведа при единствения хеттрик в кариерата му, пристигнал в последния кръг от сезон 2002-2003 против Съндърланд. И двамата напуснаха Арсенал през 2007 – Фреди отиде в Уест Хем, а Тиери – в Барселона.

We`ve had 13 hat-tricks on the last day of the season with 31% of them scored by players...

Freddie Ljungberg (2002/03)
Thierry Henry (2005/06)
Theo Walcott (2014/15)
Olivier Giroud (2015/16)
— Premier League (@premierleague)

6. Мохамед Салах – Роберто Фирмино, 25 гола

Ето че още веднъж се качваме на машината на времето, с цел да отлетим 20 години напред и да се приближим до нашето съвремие. Значението на Мохамед Салах за Ливърпул мъчно може да получи тъкмо измерение, само че единствено ще кажем, че египтянинът попада за повторно в тази ранглиста. И в случай че с Мане връзките на Мо може би не са били другарски, то надалеч не можем да кажем същото за Фирмино. Двамата постоянно изглеждаха усмихнати и постоянно насладата им се „ пренасяше “ на игрището. Бразилецът се причисли към отбора още преди Юрген Клоп да го поеме. В течение на времето стана основополагаща фигура за триумфа на германеца и неговата футболна идеология, като си потегли от „ Анфийлд “ с 82 гола и 55 асистенции във Висшата лига. И още веднъж подялбата при този дует е много отмерено – Салах вкарва 13 гола след пасове на Фирмино, Роберто – 12 след подавания на египтянина. Бразилецът асистира на Салах за първия му гол с „ алената “ фланелка – против Уотфорд през 2017.

2017: Firmino assists Salah’s first Liverpool goal
2023: Salah assists Firmino’s final Anfield goal

An iconic partnership!
— Premier League (@premierleague)

Очаквайте останалата част от класацията.

Автор: Стефан Георгиев

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР