До момента са подадени 11 187 заявления за гласуване в

...
До момента са подадени 11 187 заявления за гласуване в
Коментари Харесай

Засега са подадени над 11 хил. заявления за гласуване в чужбина

До момента са подадени 11 187 заявки за гласоподаване в чужбина на идните на 14 ноември парламентарни и президентски избори.

За три от страните заявките към този момент надвишават 1000, оповестиха от Централната изборна комисия в четвъртък. Засега най-вече са заявките за гласоподаване в Турция - 4273, на второ място е Великобритания- 1341, на трето Германия - 1276, Испания - с близо 1000, а в Съединени американски щати малко под 700. Срокът за подаване на тези заявки изтича на 19 октомври.

С измененията в Изборния кодекс от тази година паднаха рестриктивните мерки за откриване на секции зад граница. Досега имаше предел до 35 места за гласоподаване в страни отвън Европейски Съюз, който към този момент не е в действие. Освен това бе върнат режимът за откриване на секции в чужбина, който важеше преди 2016 година. Така още веднъж, в случай че през последните 5 години в някое обитаемо място е имало секция, в която са дали своят вот повече от 100 гласоподаватели, там автоматизирано се образува нова секция.

Именно поради автоматизираното откриване на секции още за изборите през юли подадените заявки за гласоподаване понижиха, само че все пак бяха разкрити рекордно доста секции зад граница – близо 800. Вероятно и в този момент подадените заявки ще са по-малко спрямо тези от изборите през април.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов предвижда, без да обвързва с това изборната комисия, че най-вероятният брой секции в чужбина, които ще се разкрият, е сред 750 и 800, т. е непосредствен до този на 11 юли.

От комисията оповестиха, че до 30 октомври гласоподавателите в страната могат да за гласоподаване по сегашен адрес. Хората към този момент могат да ревизират и в.

Освен това в уеб страницата ЦИК е на гласоподавателите да ревизират дали попадат имената им в подписки на партии и обединения. " Ако попадат имена в подписки, за които те не са се подписали, призоваваме жителите в случай че открият имената си, да подават сигнали към КЗЛД, защото тя е способният орган да преглежда тези сигнали ", сподели представителят на ЦИК Росица Матева.

Тя акцентира, че на 12 октомври изтича срокът, в които партиите и обединенията могат да записват претендентите си за президенти и вицепрезидент, в случай че преди този момент са декларирали предпочитание за присъединяване в в този избор.

Засега има подадени документи на 6 кандидатски листи. Иначе за президентските избори са се записали 12 партии, 5 обединения и 12 инициативни комитета.

Томов акцентира, че явно е, че не всички партии и обединения ще записват свои кандидат- президентски двойки. За в този момент обаче 4 от подадените общо 6 молби за регистрации са на партии и обединения, а 2 на инициативни комитети.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР