До момента под 12% от парите, изразходвани за обгрижване на

...
До момента под 12% от парите, изразходвани за обгрижване на
Коментари Харесай

Асен Василев: ЕС почти изцяло издържа бежанците от Украйна, които са у нас

До момента под 12% от парите, изразходвани за обгрижване на украинските бежанци , са от националния бюджет. Останалите идват по линия на Европейския съюз. Това стана ясно от отговор на вицепремиера и финансов министър  Асен Василев на въпрос на депутатката Деница Николова.

Василев и още двама заместител министър-председатели вземат участие в блиц парламентарен надзор през днешния ден.

„ За първия месец от бежанската рецесия, за месец март, средствата са от националния бюджет и са малко над 15 млн. лева. Средствата, които са употребявани за месец април, бяха утвърдени с разпореждане на Министерския съвет и те излизат от сметката на Национален фонд (европейски средства – б.а.) и те са 56 млн. лева. за месец април. Очаква се подобна да бъде сумата и за месец май, като също по този начин средствата, които са нужни, с цел да могат украинските жители да употребяват здравната система на България и системата на образованието в България, също ще излизат от сметката на Национален фонд. По Care-1 и Care-2 пренасочваме сега и останалите стратегии, освен стратегиите, които сега са пренасочени. “

Деница Николова изрази искания, че не е ясно защо се харчат пренасочените европейски средства, с което Асен Василев не се съгласи.

„ Общо средствата, които България може да употребява, са 148 млн. евро от съществуващите програми – това е решението на Европейската комисия. До момента ние имаме разпореждане на Министерския съвет, с което разходваме 60 млн. лева от тези средства, като остатъкът ще бъде разходван в останалата част на годината “, добави финансовият министър.

Това значи, че около 95% от средствата за украинските бежанци у нас ще бъдат европейски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР