До момента на подписването 920 български компании са преминали през

...
До момента на подписването 920 български компании са преминали през
Коментари Харесай

Подписаха автоматизирано 692 договора за над 70 млн. лв. за енергийна ефективност

До момента на подписването 920 български компании са минали през процедура по договаряне на над 93,3 млн. лева
Министерството на нововъведенията и растежа показва през днешния ден новаторска услуга за автоматизирано групово сключване на огромно количество контракти. МИР е първата и единствена все още обществена администрация, която е внедрила услугата в работата си, а Управляващият орган на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (2014-2020) е първият и към този момент единствен, който подписва контракти по този метод.

Услугата се приложи при автоматизирано групово сключване на 692 контракта за над 70 млн. лева от зам.-министъра на нововъведенията и растежа Надя Христова.
„ Договорите са за безплатна финансова помощ по процедура „ Възстановяване на дребни и междинни предприятия посредством възстановяване на енергийната успеваемост “. Общата стойност по тази процедура от ОПИК е 136 млн. лева “, разгласи Христова.

До момента на подписването 920 български компании са минали през процедура по договаряне на над 93,3 млн. лева Това е първият транш от контракти, които ще бъдат подписани. Предстои втори с още близо 300 контракта.

Финансовата поддръжка е за възстановяване на енергийната успеваемост в микро-, дребните и междинни предприятия от бранша на преработващата индустрия. То е за саниране, замяна на термопомпи, климатични системи и други действия. С получените средства може да се закупуват дълготрайни активи – машини, уреди, съвременни системи за възстановяване на енергийната успеваемост, да се правят съответните строително-монтажни работи.

„ Непосредствено след подписване на договорите компаниите ще могат да пристъпят към осъществяването на плановете си. Времето за осъществяване е 12 месеца. Това е срокът, в който би трябвало да бъдат направени подобренията в енергийната успеваемост на предприятията “, разгласи Илияна Илиева – основен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “. Тя добави, че минималният размер на декларираната безплатна финансова помощ на самостоятелен план е 25 000 лева, а оптималният 150 000 лева

Всички утвърдени сдружения са от стопански бранш „ С “ – преработваща индустрия, които са разпределени в 141 подсектора. Основната част от тях се занимават с произвеждане на мебели, на железни структури и произведения, на пластмасова, дървена и железна дограма, на връхни дрехи, на самун и хлебни артикули. Сред предприятията има печатници на районни вестници, на брошури и други хартиени издания, фабрики за произвеждане на китари и други музикални принадлежности, бижутерии, компании за ремонт на машини и съоръжение и други

Най-много компании, минали по процедурата, са от областите Пловдив – с 138, и София-град – 101. Заявената за тях поддръжка е над 20 млн. лева Най-ниският интерес към мярката е във Видин – едвам пет компании за общо 484 000 лева

Повече за услугата:
InfoNotary Sign Service - INSS е профилирана услуга, предоставяна от българската компания Инфонотари ЕАД. Единствено МИР в страната е внедрило услугата. Тя разрешава автоматизирано и групово да се подписват голям брой електронни документи с дипломиран електронен автограф, без те да напущат осведомителните системи на ползвателите. Услугата подсигурява висока сигурност и меродавност на произхода и наличието на документите, като по едно и също време понижава времето за тяхната обработка, продан и предпазване. Създадените електронни подписи подхождат на условията на Регламент (ЕС) 910/2014, което обезпечава признаването им във всички държави-членки на Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР