До месец земеделското министерство трябва да изготви наредба за производството

...
До месец земеделското министерство трябва да изготви наредба за производството
Коментари Харесай

Министерство на земеделието с наредба за производството на традиционна храна в домашни условия

До месец земеделското министерство би трябвало да изготви разпоредба за производството на обичайната храна в домашни условия и за реда, по който тя да се предлага на пазара. По неофициална информация всеки четвърти българин подготвя у дома разнообразни обичайни артикули и ги продава на фермерски базари.

Траханата е един от обичайните български артикули. Замесва се с мая, а няколкодневната ферментация ѝ придава характерния мирис и леко кисел усет.

В дребен завод в Хасково едно младо семейство от две години създава трахана, юфка и триеница, спазвайки технологията на нашите баби, което прави продукта оптимално натурален, чист и здравословен.

" Стареем да не използваме дехидрататор, всичко да се случва от слънчевата светлина, въздуха и да е допустимо най-естествен целият развой. Това по принцип е жива храна. Полезните бактерии, които се образуват посредством замесването и кваса, с цел да се запазят, би трябвало да е допустимо най-изчистен целият развой ", съобщи Лиляна Атанасова, производител на трахана.

Тези производители покриват всички условия за регистрация на индустриален завод в Агенцията по храните. За да облекчи процедурата за произвеждане на сходни обичайни храни в домашни условия, работна група от специалисти към земеделското министерство работи по специфична разпоредба.

" Това, което е значително за предлагането на храни, е проследимостта, т.е. да има някакви записи - от кое място идва тази храна, какви са съставките и надзор на температури, на хигиената. Най-вероятно ще има една цифрова система, която ще облекчи процесите на надзор в организацията по храните и ще разреши даже на най-миниатюрните производители, които желаят да предложат на пазара няколко кг продукция да се впишат ", добави пред Българска национална телевизия Гергана Кабаиванова, началник на експертната група към Министерството на земеделието и храните.

Експертите желаят да приложат италианския опит, където от десетилетия домашната храна се предлага като част от по този начин наречения агротуризъм. Така продажбата на домашна лютеница, сладка, сушени билки и гъби ще се трансформира в законен бизнес.

" Няма публична статистика на този пазар, защото сега той е в областта на сивата стопанска система, само че това, което ние специалистите можем да предположим, е че близо една четвърт от популацията практикува домашно произвеждане на храни и би имала интерес да го предложи на пазара ", добави Гергана Кабаиванова.

В Хасково Лиляна Атанасова сама провежда маркетинга и популяризирането на домашната трахана.

" Работя с няколко влогърки и те измислят доста забавни предписания за траханата. Наскоро една от тях, тя беше правила понички с трахана, сподели, че са възторг ", сподели още Лиляна Атанасова.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която към момента производството на домашна храна не е регламентирано. Изготвянето на разпоредба може да подкрепи съживяването на обезлюдените региони, в които се пазят обичайни предписания за сирена, салами или туршии.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР