До края на юни трябва представя концепция на Закон за

...
До края на юни трябва представя концепция на Закон за
Коментари Харесай

Бисер Петков: До края на юни ще представя концепция на Закон за социалните услуги


До края на юни би трябвало показва идея на Закон за обществените услуги. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Петков взе участие в разискванията по отношение на политиката за интеграция на хората с увреждания, в границите на която бе признато решение, задължаващо го до 30 юни да показа в Министерски съвет план на Закон за обществените услуги и доклад за настоящото осъществяване на проекта за използване на Конвенцията за правата на хората с увреждания.

По време на полемиката министър Петков регистрира, че работна комисия е почнала работа по законопроекта още от месец септември предходната година. „ Дискутират се всички обособени глави на бъдещия проектозакон с дейното присъединяване на неправителствени организации, сдружението на общините, които са съществени снабдители на обществени услуги у нас, както и на другите заинтригувани институции “, увери общественият министър.

Той разгласи, че редом с това се приготвя и нов Закон за хората с увреждания, а работата по него е почнала през месец февруари. Причината – сегашният закон е стар като философия и метод, а новият има за цел да отговори на потребностите на обществените групи, към които е ориентиран. Петков увери, че макар многото нерешени въпроси, за последната една година проблемите на хората с увреждания са приоритет за министерството.

Социалният министър напомни още, че от месец юли т. година всички пенсии, отпуснати до края на 2017 година, ще бъдат обновени с 3,8%. Нараства и минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст. От 200 лв. тя става 207 лв. и 60 ст. „ Има план на разпореждане на Министерски съвет, оповестен на уеб страницата МТСП, за установяване на нов размер на обществената пенсия за напреднала възраст и предусещащ тя да стане 125 лева и 58 ст. “, сподели още министър Петков. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР