До края на тази седмица РЗИ ще разполага с количества

...
До края на тази седмица РЗИ ще разполага с количества
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за новата ваксина срещу ковид

До края на тази седмица РЗИ ще разполага с количества от новата ваксина против Ковид-19. Тя се ползва за първична имунизация при лица на възраст сред 18 и 50 години.

" Става дума за класическа методика. В случая вирусът е инактивиран и не може да провокира заболяване, само че може да провокира имунен отговор. Технологията е по-различна и изисква доста повече време. Към момента се ползва за първична имунизация. В момента обстановката е много по-спокойна, само че коронавирусът продължава да се променя ", съобщи вирусологът от Българска академия на науките професор Радостина Александрова пред bgonair.

Китай пуска инхалаторна ваксина, а гостът я дефинира като добра стъпка напред. Тя ще се ползва локално и ще провокира доста добър отговор " на входната врата ", стана ясно от думите на проф. Александрова.

" Навлизаме в сезона на респираторно синцитиалния вирус. Той визира всички деца, протича като остро респираторно заболяване. Може да бъде доста рисков за децата под 6-месечна възраст и за децата под 2 години, които имат проблеми със сърцето или белите дробове. Може да бъде рисков и за хора над 65 година със съпътстващи болести ", предизвести вирусологът.  

Изчислено е, че съществуват към 1,6 млн. вируса, от които 700 хиляди при птици и бозайници могат да бъдат инфекциозни и за индивида. Голяма част от инфекциозните болести засягат и хората, и животните. 

" Хората по този начин и не се научихме да живеем в естетика с природата. Обезлесяването е доста сериозен проблем сега. Всяка минута се изсичат гори с размер на 35 футболни стадиони. По този метод пораждат горещи точки - места, които са с доста богато животинско многообразие. Там хора влизат в доста непосредствен контакт с животни. Караме животните да се борят за своето оцеляване и тогава държанието им е по-различно ", изясни проф. Александрова.

Тя даде образец с Бразилия, където се вършат проби дали маймуните са инфектирани с жълта тресчица. Ако се окаже, че са инфектирани, хората в тази област биват имунизирани.  

" Ловци на вируси " са учените, които търсят и намират нови вируси. В момента има международна стратегия за световния виром. Идеята е ние да отидем при вирусите ", уточни за край вирусологът от Българска академия на науките.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР