До края на тази година се предвижда да приключи ремонтът

...
До края на тази година се предвижда да приключи ремонтът
Коментари Харесай

Ремонтират моста на Кольо Фичето край Бяла

До края на тази година се планува да завърши ремонтът на моста на Кольо Фичето край Бяла. Това бе оповестено през днешния ден по време на формалната гала по първа копка, на която участва и регионалният шеф на Русе Анатоли Станев. Каменният мост е издигнат преди над 150 години, а последният му ремонт е отпреди 100 години, когато при наводняване са отнесени част от колоните му. Според Станев това е един доста значителен план, който най-сетне е намерил своята реализация. „ Това е отличен образец за вярната взаимна работа сред държавната и локалната власт. За мен като регионален шеф е значимо да се случват повече сходни планове, които да са от действителна изгода на обществото “, разяснява Станев. Той поздрави кметът Димитър Славов за изключителния професионализъм при реализирането на сходни стратегически цели.

От своя страна кметът на Бяла Димитър Славов благодари на сътрудниците и изпълнителите. Той дефинира плана като важен за целия район и показа, че посредством него ще запазят едно от съкровищата на България, сложено пред действителен риск. „ Не единствено, че ще го запазим, само че и ще го превърнем в културен атракцион за цялата страна “, сподели Славов и съобщи, че към този момент са налети фундаментите на посетителския център, както и, че се работи по дънния предел на моста над река Янтра, който да успокои вероятно повишаващи се води.

Освен ремонт на моста по плана се планува създаване на двуетажна постройка и възстановяване на прилежащата инфраструктура и достъпа до оборудването.Двуетажната постройка ще бъде с съвременен архитектурен дизайн. В нея ще има ресторант, музей, обслужващи пространства, зала за прожекции, интерактивно прекарване „ Машина на времето “, магазин за сувенири и съоръжение за 3D-мапинг шоу. Чрез „ Машината на времето “ посетителите ще се върнат години обратно, с цел да проследят началото на градежа на моста. Припомняме, че съгласно осъществено преди време проучване излиза наяве, че основите на оборудването са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги сред камъните. Преди години поради ремонт на актуалния мост придвижването на коли беше ориентирано по остарялото оборудване, което го амортизира още повече.

Освен подсилване на оборудването и създаване на туристически център, който да осведоми посетителите на архитектурната забележителност, мостът ще бъде възобновен в цялостния му мащаб – по този начин, както е изглеждал преди ремонта през 20-те години на ХХ век. Скулптурата на занаятчия Кольо Фичето също ще бъде преместена на видно място и добре осветена.

Построен от гениалния занаятчия Колю Фичето, мостът се счита за достижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Съоръжението е с дължина 276 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е изработен от издялан камък от локален варовик и варов хоросан.

Общата стойност на европроекта е 9,5 млн. лв., като той се финансира по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година. Предстои обаче през идващите месеци индексация и цената на плана ще доближи към 12 милиона лв.. Това се постанова заради увеличените цени на строителните материали. От Общината е теглен и заем, който би трябвало да се изплати през идващите години.

В днешната гала участваха още представители на Министерството на районното развиване и благоустройството, Областния информативен център, изпълнителите и техническия контрол. Молебен бе отслужен от енорийския духовник на град Бяла Ставрофорен иконом Георги Стоянов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР