До края на тази година изтича възможността работещите да ползват

...
До края на тази година изтича възможността работещите да ползват
Коментари Харесай

Губим стари отпуски от следващата година

До края на тази година изтича опцията работещите да употребяват останал им заплатен отпуск за минали години. Причината е, че има двегодишна отминалост за прилагане на отпуска, без значение дали тя е отсрочена с позволение на работодателя или не. Давността стартира да тече от идната годината, за която се поставя отпускът, припомнят от pariteni.bg.

До края на тази година могат да се употребяват последно дните, които са останали от 2021 година Давността обаче стопира за интервала, в който служащият употребява различен тип отпуск и се счита в работни дни.

У нас по закон чиновниците имат най-малко 20 работни дни заплатен отпуск, като има и изключения.

Ако служащият не употребява целия си заплатен отпуск през годината, може да остави дни за идната, само че не и да получи обезщетение от работодателя за тях.

Работодателят е задължен да обезпечи използването на най-малко половината дни отпуск в годината, за която се поставят, а останалите – най-късно доникъде на идната. След този период служащите могат да употребяват трансферираните или неизползваните дни от миналата година с 14-дневно предупреждение и без единодушието на работодателя.
Независимо дали работите на срочен или неопределен трудов контракт имате право на заплатен годишен отпуск.

При преустановяване на трудовия контракт работодателят би трябвало да изплати парично обезщетение за неизползвания заплатен годишен отпуск, правото за който не е погасено по отминалост.

Обезщетенията се дефинира на база на полученото от служащия брутно трудово заплащане за месеца, предшестващ месеца, в който е зародило основанието за съответното обезщетение, или последното, получено от служащия месечно брутно трудово заплащане, доколкото друго не е планувано.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР