Русия и Украйна си повдигнаха взаимни обвинения пред Организацията за

...
Русия и Украйна си повдигнаха взаимни обвинения пред Организацията за
Коментари Харесай

Киев и Москва се обвиниха взаимно в използване на химически оръжия

Русия и Украйна си повдигнаха взаимни обвинявания пред Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), че са употребявали неразрешени отровни химикали на бойното поле, заяви през днешния ден организацията, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс. 

ОЗХО съобщи, че обвиняванията са " незадоволително обосновани ", само че добави, че " обстановката остава променлива и извънредно притеснителна поради опцията още веднъж да се употребяват отровни химикали като оръжия ". 

Миналата седмица Съединени американски щати споделиха, че Русия е нарушила интернационалната възбрана за потребление на химически оръжия, за спазването на която следи ОЗХО, като е употребила химичното задушаващо вещество хлорпикрин против украински войски, както и субстанции, употребени от силите за битка с вълнения " като способ за водене на война " в Украйна. Русия отхвърля обвиняванията. 

Организацията за възбрана на химическите оръжия сподели, че следи обстановката от февруари 2022 година, когато Москва стартира нашествието в Украйна. 

Според Конвенцията за химическите оръжия всеки токсичен химикал, употребен, с цел да предизвиква увреждания или гибел, се счита за химическо оръжие.

" Използването на бойното поле на химически субстанции за преодоляване на вълнения е в прорез с Конвенцията. Ако се употребяват като способ за прилагане на война, тези субстанции се считат за химически оръжия и са неразрешени според Конвенцията ", съобщи ОЗХО.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР