До края на следващата година се очаква да заработи единният

...
До края на следващата година се очаква да заработи единният
Коментари Харесай

Държавните и общински имоти ще имат досиета в единен регистър

До края на идната година се чака да проработи единният указател за парцелите държавна и общинска благосъстоятелност. Той се построява по плана на Министерството на районното развиване и благоустройството, финансиран от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ с 3 117 532,93 лева Във всяко имотно досие ще има към този момент и данни за данъчна оценка, предоставените права за ръководство, концесии, контракти за наем, продажба, подмяна, подялба, учредени лимитирани вещни права, в това число и актовете, по силата на които даден парцел е престанал да бъде държавна/общинска благосъстоятелност.

Целта му е да сплоти в единна система цялата налична информация за държавните и общински парцели. Така ще се обединят всички съществуващи все още регистри за парцелите – държавна и общинска благосъстоятелност, които се поддържат от другите институции на централно, регионално и общинско равнище като се изключи тези с гриф за сигурност по смисъла на Закона за отбрана на класифицираната информация.

Системата ще се управлява от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/, съответните ведомства и общините. Те ще вписват и отразяват измененията за терените, за които дават отговор. Освен по-добро качество при ръководство на парцелите, по този начин ще се подсигурява и пълнотата и сигурността на данните, както и да се усъвършенства цялостната организация.

Предвижда се детайлният указател да включва и последователност по ръководството и промените в собствеността за всеки парцел.

Чрез системата ще могат да се реализират и всички интервенции, свързани с ръководството на държавната и общинска благосъстоятелност. Ще могат да се извличат и разнообразни данни, по отношение на ръководството и разпореждането с парцели за по-голяма бистрота и проследимост на процесите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР