До края на октомври трябва да сме готови с финалната

...
До края на октомври трябва да сме готови с финалната
Коментари Харесай

До края на октомври трябва да сме готови с финалната версия на оперативните програми

До края на октомври би трябвало да сме подготвени с финалната версия на оперативните стратегии, изясни в ефира на  вицепремиерът Томислав Дончев, който коментира парите, които ще получим от Европа.

" На първо място имаме обичаен пакет по финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. България към този момент натрупа опит, към края на втория си програмен интервал сме. Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда по стратегия за развиване на селските региони за интервала до 2027 година. До края на октомври би трябвало да сме подготвени с финалната версия на оперативните стратегии ", сподели Дончев.

По думите му паралелно с това има и два нови огромни инструмента. Това са Фонд за обективен преход, който е на стойност 1,2 милиарда и Фонд за възобновяване и резистентност, който е на стойност 6,2 милиарда евро. Целите на втория са да се помогне на европейските стопански системи и общества да се възстановят от рецесията, да станат по-устойчиви, както и да се проведат промени. Всичко това е безплатно без едни 4,5 милиарда евро, които може да вземем като заем. За тях не сме взели решение дали ще ги вземем. Като цяло всичко това е късмет за българското общество и стопанска система да свършат неща в допълнение към всичко, което се прави по оперативните стратегии ", добави Дончев.

Той заяви, че програмата за енергийна успеваемост ще бъде продължена, само че по нови правила – самоучастие и опция за кандидатства за слънчеви панели, акумулатори по покривите, което по думите на Дончев е неповторима опция, която не се употребява. 

Той разяснява и прекратената аудиенция на президента Румен Радев в Естония поради контакт със инфектиран от ковид.  " Не можах да схвана по какъв начин някой член на държавното управление е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и въобще в тази конспирация, в случай че всичко това е конспирация, какво присъединяване имаме ние. Въпрос на персонална отговорност е. Никой представител на страната не е ваксиниран против надзор от страна на всеки държавен орган. Предполагам, че президентът е бил предизвестен и всеки съзнателен жител следва да се съобрази с рекомендацията. Във времена на социална неустойчивост опасности има всевъзможни, в това число и всяка тематика да получава политически нюанси. Нито една от ограниченията не е измислена от политиците. Те са препоръчани от специалистите, учените и лекарите. Според консенсуса, който има сред специалистите, маските оказват помощ. Вчера имахме анонс от здравния министър за маските навън, само че не и заповед. Предполагам, че ще има нюанси - дали въобще навън да се носят маски, или при скупчване на хора навън. Трябва да изчакаме какъв ще бъде съответният дизайн на заповедта ", уточни Дончев. 

" Под карантина са хиляди жители. Няма по какъв начин да прикачим към всеки служител на реда или чиновник на РЗИ и да наблюдават траекторията му. За каквито и ограничения да приказва, първият и главен фактор е персоналната отговорност. Добре е да мислите с изключение на за себе си, и за вашите близки, родственици и другари. Когато ние се държим безконтролно, излагаме на риск околните и приятелите си. Не съм в течение на детайлите, само че мисля, че държавниците и политиците би трябвало да дават образец. Заразата е тук и това е тестване, през което би трябвало да минем всички. Лицата, които са във фокуса на прожекторите би трябвало да дават образец на всички ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР