До края на месец октомври ще стартират четири нови процедури

...
До края на месец октомври ще стартират четири нови процедури
Коментари Харесай

Започват процедури за близо 200 млн. лв. в подкрепа на бизнеса до края на месеца по ОПИК

До края на месец октомври ще започват четири нови процедури за безплатна финансова помощ в размер на 200 млн. лева в поддръжка на българските компании по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ /ОПИК/.

Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Яна Топалова, която откри онлайн събитието „ Government2Business: Държавата в поддръжка на бизнеса “. То се провежда от Министерство на стопанската система и Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и е отдадено на финансовите принадлежности в поддръжка на бизнеса, подложен в изискванията на пандемията COVID-19. Участници във форума са представители на ОПИК, Фонд на фондовете, Българска банка за развиване, Българска организация за експортно обезпечаване и Българска фондова борса, които дадоха подробна информация за редица стратегии за финансиране на дребния и междинен бизнес в страната.

Заместник-министър Топалова акцентира, че до края на месец октомври ще започва процедура по ОПИК в поддръжка на така наречен „ големите-малки “ компании с оборот над 500 000 лева за превъзмогване на икономическите последици от пандемията. Тя ще бъде с бюджет 78 млн.лв. за обезпечаване на ликвидност, на оборотни средства и покриване на разноски на компаниите. Втората процедура, която ще започва е „ Адаптиране на активността на МСП в подтекста на COVID-19 “ с бюджет също от 78 млн. лева Тя ще бъде за реорганизиране и основаване на безвредни условия на труд в изискванията на пандемия.

„ Подписахме към този момент и договорите с министерствата на превоза и на туризма, които ще са директни бенефициенти за даване на безвъзмездната финансова помощ по ОПИК. Договорите са за процедури за поддръжка на дребни и междинни предприятия, извършващи автобусни транспорти с бюджет от 30 млн.лв. и процедура за поддръжка на туроператори и туристически сътрудници с бюджет от 10 млн.лв “, добави тя.

Икономическият заместник-министър уточни, че е взето решение на Комитет за наблюдаване на Оперативната стратегия по процедурата „ Подобряване на индустриалния потенциал в дребните и междинни предприятия “ да се наддоговори с ново систематизиране на средствата в размер на 68 млн. лв., при съблюдаване на в началото заложеното в Условията за кандидатстване по процедурата. „ Това значи че, компании които към този момент са утвърдени по процедурата ще получат финансиране на своите планове, с цел да финансират бъдещите си вложения в машини и съоръжение за увеличение на производството. “, акцентира Топалова.

По думите й е завършил към този момент прегледът на всички над 27 хиляди планови оферти по процедурата за поддръжка на микро и дребни предприятия и до края на седмицата ще бъдат изплатени към този момент 173 млн. лева към над 21 хиляди компании. „ Предстои сформирането на нова Оценителна комисия, която да преразгледа отхвърлените 6 хиляди планови оферти заради непредставяне в период или непредставяне според условия на в допълнение изисканите им документи, с цел да подпомогнем и тях “, съобщи тя. Топалова осведоми, че е стартирала оценката и на процедурата за поддръжка на междинни предприятия, като се чака доникъде на месец ноември тя да завърши.

Заместник –министърът на стопанската система сподели още, че ограниченията за подкрепяне на българския бизнес, с изключение на посредством грантови схеми, включват и благоприятни условия за заеми при облекчени условия, посредством Българска банка за развиване. „ През ББР по антикризисните ограничения в стопанската система са вложени към този момент над 140 млн. лева, като от тях над 60 млн. лева към този момент са отпуснатите заеми на компании по „ Програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на микро-, дребни и междинни предприятия “, регистрира тя.

Яна Топалова посочи още опциите посредством Фонда на фондовете, както и Българска организация за експортно обезпечаване (БАЕЗ), която от своя страна дава на компаниите да работят при условия на отсрочено заплащане в изискванията на пандемия, като обезпечава застрахователно покритие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР