До края на годината ще има яснота около бъдещата визия

...
До края на годината ще има яснота около бъдещата визия
Коментари Харесай

До края на годината ще има яснота около бъдещата визия на пл. Света Неделя

До края на годината ще има изясненост към бъдещата визия на площадното пространство към Катедралния храм „ Света Неделя “. В ход е заданието на Столичната община за концептуален архитектурно-градоустройствен план за площада. А концепцията е да се направи цялостна реорганизация на пространството сред църквата, Семинарията и Хотел „ Балкан “.

В предаването „ Хоризонт до обед “ Тодор Чобанов – зам.-кмет в Столична община в направление „ Култура и обучение “, сподели:

Това е част от една доста огромна стратегия, обвързвана с проучването и представянето на културното завещание на София. Че градът е античен и има старини, се знае от дълго време. Но от средата на 70-те години стартира политика, при която не се унищожават археологическите полезности, а се съхраняват – тогава относително отчасти, а в последните години се стремим напълно. Добре осъзнаваме значимостта на тези археологически полезности, които са извънредно скъп запас, един културен капитал, който е значим за нашата еднаквост и в същото време е основен за културния туризъм и за стопанската система на града. Площад „ Св. Неделя “ е едно от най-важните знакови места на София, обвързвано с доста исторически събития, с стадии от историята на града. Това е централно място в София и такова е било и в древността. Целта ни беше да продължим направеното на бул. „ Мария Луиза “ и по Ларгото, тъй че да получим в последна сметка една доста необятна зона с експонирани културни полезности, да получим едно антично историческо ядро на града, където софиянци и гостите на града ще можем да се любуваме на културното завещание. Беше значимо и вървим и към това да имаме нов усъвършенстван образ на самия площад. Ще създадем всичко допустимо да получим един съвременен комфортен площад за събиране на хора и в същото време да представим по най-съвременния метод културните полезности от Римската и Средновековната ера.

Бъдещата визия на пл. „ Св. Неделя “ ще стане ясна след провеждането на конкурс. Моето разбиране е, че в границите на календарната година ще преминем от задание към абстрактен план, сподели още Тодор Чобанов. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР