До края на годината Пловдив ще стане първият град, в

...
До края на годината Пловдив ще стане първият град, в
Коментари Харесай

Мобилно приложение ще помага на шофьорите за по-лесно паркиране в Пловдив

До края на годината Пловдив ще стане първият град, в който ще проработи мобилно приложение, с което водачите по едно и също време да виждат къде са най-близките свободни места за паркиране и да заплатят електронно за престоя. Услугата е част от трансформацията на превоза в града.

Приложението за паркиране ще демонстрира местата в синята зона и общинските паркинги. Срещу тях ще стои цената за престой и опцията да се заплати. На екрана ще са маркирани още зарядните станции за електрически автомобили и техните спецификации.

Георги: " Доста постоянно срещаме усложнения, обикаляш, търсиш, няма места, доста е мъчно. Мисля, че ще е комфортно с това приложение да си погледнеш къде има свободно място, да си прецениш дали имаш време да стигнеш до там да паркираш и ще улесни много съгласно мен. "

Анализите на компанията реализатор удостоверяват, че водачите губят най-вече време в търсене на свободни места и по този начин се генерира трафик и нездравословни излъчвания. Очаква се по този метод те да се понижат доста.

" Позволява да намерите най-близкото място, където може да паркирате. След като си изберете услугата, която вие желаете – за по-дълго, за по-кратко на паркинг или на зона, вие можете с един клик да платите ", изясни Николай Недялков – изпълнителен шеф на фирмата-изпълнител.

На един клик разстояние скоро ще бъде и пътуването в градския превоз. Електронната система за таксуване в Пловдив би трябвало да бъде подготвена до една година. Хартиени билети ще се продават и при водача, само че най-вероятно ще се таксуват друго.

" Ще минимизираме риска билет неведнъж да бъде препродаван, само че желаеме цената да бъде по-висока, ще се дефинира от Общинския съвет, всички останали заплащания да бъдат цифрови, това ще внесе нужния ред, сигурност на заплащанията и отчетността ще бъде на 100 % ", сподели Тодор Чонов – заместник-кмет на Община Пловдив.

Все още се разискват цените на абонаментните карти, като се планува годишната карта, да вземем за пример, да коства 365 лева По този метод локалната власт се надява да подтиква хората да слязат от колите и да употребяват услугите на градския превоз.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР