До края на годината, ако всичко върви нормално, до края

...
До края на годината, ако всичко върви нормално, до края
Коментари Харесай

До края на 2023 г. би трябвало да имаме един, а може би и два медицински хеликоптера, очаква правителственият авиоотряд - Здраве

До края на годината, в случай че всичко върви обикновено, до края на годината би трябвало да имаме най-малко един, а може и два хеликоптера - въздушни коли за спешна помощ, съобщи пред БНТ директорът на Държавния авиационен оператор ген.-майор Златко Златев.

По думите му, в случай че се мине на вид да се подписва контракт с непознат оператор, може да станат и повече, като е нужно да се приготвят оперативни бази, лечебните заведения за кацане, както и медицинските екипи.

В Плана за възобновяване и резистентност има бази на пет места към този момент - София, Пловдив, Ямбол, Варна и Долна Митрополия, само че това са за първите 6 вертолета. " Опцията е да са шест плюс два вертолета и да се покрие цялата страна ", изясни ген.-майор Златев.

" Сега стартира процедура да се промени устройственият устав и с разпореждане на Министерски съвет Държавният авиационен оператор да стартира да извършва полети за ХЕМС (Helicopter Emergency Medical Services). Ние също по този начин имаме предложение да бъдат закупени два вертолета за търсене и избавяне, които да се употребяват и за полети за бедствия, повреди, произшествия ", съобщи той.

Идеята е Държавният авиационен оператор да разшири своята активност и да стартира да работи за всички български жители. Приемайки ХЕМС при нас, това би станало елементарно и безвредно, тъй като имаме построена конструкция и администрация, водачите са готови, изясни шефът на Държавния авиационен оператор. 

" Освен това има предложение полетите да стават със поръчка непосредствено от министъра на опазването на здравето, да не се чака позволение от премиера, като се преценя какъв брой е незабавно ", добави Златко Златев. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР