До края на деня Българският лекарски съюз ще подпише анекса

...
До края на деня Българският лекарски съюз ще подпише анекса
Коментари Харесай

Най-после безплатни COVID тестове: С 4 цифри отиваме в лаборатория!

 До края на деня Българският лекарски съюз ще подпише анекса със Здравната каса, което ще рече, че от идната седмица персоналните лекари ще стартират да издават електронните посоки на пациентите с най-малко 2 симптома за ковид от общо 11-12. Председателят на съюза доктор Иван Маджаров разгласи, че тестванията ще се вършат в посочени от здравния министър лаборатории, които имат контракти с НЗОК. Това стана ясно на конференция на съсловната организация.

Зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов изясни, че даването на направление за PCR тест ще става по телефона без посещаване в кабинета на джипито. За задачата персоналният лекар ще дава четирицифрен код на хората и те ще могат да отидат непосредствено в лаборатория, за да им бъде изработен тест. Брънзалов добави, че признаците в действителност са субективни, само че се надява хората да не злоупотребяват и да бъдат виновни, когато изискат направление за PCR тест.

БЛС се пребори със Здравната каса и за отпадането на лимитите за издаване на посоки за антигенни и PCR-тестове. В последния вид на анекс с Касата такива няма.

Д-р Маджаров пък разгласи още, че лекарите са се противопоставили и на желанието на Здравната каса да понижи финансирането на цената на PCR-а от 60 на 25 лева Стана ясно още, че БЛС подлага на критика държанието на НЗОК по време на договарянията за анекса на Националния рамков контракт. Отправена бе и закана за искане на оставки на членове на Касата.

" Преговорите с Националната здравноосигурителна каса са неравнопоставени и има едно надменност от тяхна страна ", безапелационен беше основният секретар на Българския лекарски съюз доктор Стоян Борисов. По думите му въпросът с направленията, които издават джипитата, се е забавил прекалено много в миг на зараза. " БЛС е неудовлетворен от процеса на водене на договаряния, а не от резултата ", акцентира той.

От БЛС се опълчиха и на уволнението на медиците от пловдивската болница, в която починаха зарязаните на стълбите пациенти. Председателят на БЛС разяснява, че не приема за вярно уволнението на санитарка и лидер на кола за спешна помощ в Пловдив, които съгласно него работят без право да отхвърлят и добави, че в случай че се работи по този метод, скоро няма да има кой да кара колите за спешна помощ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР