До края на 2018 г. в България трябва да бъде

...
До края на 2018 г. в България трябва да бъде
Коментари Харесай

България въвежда европейския съдебен идентификатор ECLI до края на 2018 г.


До края на 2018 година в България би трябвало да бъде въведен Европейският идентификатор за правосъдна процедура – ECLI (European Case Law Identifier), стана ясно по време на интернационалния експертен семинар “Въвеждане на ECLI в България в подтекста на използването на електронното правосъдие”.

 1

ECLI е семантичен уеб стандарт, създаден, с цел да улесни онлайн достъпа до решения на европейски и национални съдилища за вярното и недвусмисленото им цитиране. Идентификаторът усъвършенства трансграничния достъп до правосъдната процедура. Неговото въвеждане не е наложително, само че той към този момент се употребява напълно или отчасти от Съда на Европейския съюз в Люксембург, от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург и от апелативните сформира към Европейското патентно ведомство, както и в съдилищата на 12 държави-членки на Европейски Съюз.

У нас той ще бъде имплементиран по плана “ECLI-BG: Въвеждане на идентификатора ECLI в България и свързване с Портала e-Justice”, изпълняван от “Апис Европа” и Съюза на юристите в България. Проектът е със период на осъществяване 18 месеца и бюджет от 163 625 евро, от които 130 900 евро са финансиране от Европейската комисия по Програма „ Правосъдие “ (80% от цената на проекта). Национален координатор на плана е Висшият правосъден съвет (ВСС), а главната му цел е въвеждането на идентификатора в ЦУБИПСА (Централен уеб основан интерфейс за издание на правосъдни актове) и свързването на платформата с Европейския портал за електронно правораздаване е-Justice.

Идентификаторът би трябвало да съдържа пет наложителни детайла „ ECLI “: да се отбелязя идентификаторът като европейски идентификатор на правосъдната практика; Код на държавата; Код на съда, който е издал присъдата; Годината, в която е постановено решението; Пореден номер с до 25 буквено-цифрени знака във формат, който се дефинира от всяка държава-членка на Европейски Съюз. В детайлите се позволяват точки, само че не и други препинателни знаци, и са разграничени между тях с двоеточие.

“Основният проблем, който ECLI е предопределен да реши, е неналичието на неповторими идентификатори за правосъдна процедура. Случаят в България е тъкмо подобен, тъй като ние сме измежду дребното държави-членки на Европейски Съюз, която няма национална идентификационна система за правосъдната процедура. След въвеждането си ECLI ще има двойна роля – на европейски и на народен идентификатор”, разяснява Христо Константинов, началник на плана и зам.-управител на “Апис Европа”. По думите му имплементирането на ECLI в ЦУБИПСА и свързването ѝ с Европейския портал за електронно правораздаване ще бъде в помощ на всички български практикуващи адвокати. “От една страна, те ще могат да получат познания по какъв начин да употребяват ECLI в правни цитати, а от друга – ще получат опцията да намират решения на съдилищата на държавите-членки на Европейски Съюз посредством интерфейса за търсене по ECLI в портала e-Justice”, добави Христо Константинов.

Иван Гайдаров
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР