До иновативните проекти на Дубай за най-висока кула, най-висока жилищна

...
До иновативните проекти на Дубай за най-висока кула, най-висока жилищна
Коментари Харесай

Рамката на един дубайски скандал

До новаторските планове на Дубай за най-висока кула, най-висока жилищна постройка и 3D офиси се подрежда и " най-голямата рамка на картина " в света, направена от стъкло, стомана, алуминий и железобетон.

Dubai Frame обаче не е просто следващият небостъргач, а изложба във формата на тази по този начин присъща за изкуството форма - рамката, която се издига на 150 метра над земята.

Срещу 50 дирхама (приблизително 9 лева.) посетителите тук могат да прегледат галерия, отдадена на историята на Обединените арабски емирства, ситуирана на партера; или да вземат асансьор, с който да се повдигнат на последния етаж. А там да се полюбуват на гледката.

Тунел, осветлен с неонови лампи, транспортира гостите на галерията до интерактивна галерия, отдадена на бъдещето на Дубай, а добавената действителност демонстрира какво ще се случва в ОАЕ след 50 години.

Въпреки че рамката беше открита публично за гости при започване на годината, към този момент се оказа, че се намира в центъра на скандал.

 Снимка 334704

Архитектът на постройката, мексиканецът Фернандо Донис, получил 10 хиляди $ парична премия и бил поканен в Дубай на среща с престолонаследника Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум, с цел да обсъдят по-нататъшните дейности.

След това обаче той получава писмо от общината, в което пишело, че ролята му в плана е лимитирана единствено до консултант. Той е трябвало да съобщи правата върху постройката и да не посещава градежа, защото общината можела да приключи контракта когато и да е.

 Фернандо Донис

Фернандо Донис

Фернандо Донис отхвърля да подпише съглашението, само че градските управляващи изобщо и не му обръщат внимание - наемат нова компания и стартират построяването на постройката без него.

" Проектът ми беше лишен от общината, където направиха няколко корекции по дизайна и го реализираха без мен ", споделя Донис пред в. " Гардиън ". През 2009 година той печели държавен конкурс за " емблема, която да свързва предишното, сегашното и бъдещето на Дубай ".

Repost @dubai. Dubai Frame © by #DONIS

A post shared by D O N I S (@donisarchitects) on Oct 11, 2017 at 9:49am PDT

Фернандо Донис към този момент е дал своя принос за модернизирането на Дубай. Негови здания са Porsche Design Towers, както и Dubai Renaissance Tower, по тази причина не схваща какво е довело до изключването му от плана. Архитектът незабавно завежда дело против общината, само че удря на камък.



" Това е висша надменност ", споделя Едуард Кларис, юрист на Фернандо Донис. " Обединените арабски емирства постоянно са твърдели, че съблюдават законите за интелектуална благосъстоятелност, само че все пак ги подценяват без да им мигне окото. Според законите на Дубай ние не можем да осъдим общината, в случай че тя не ни даде позволение за това. Те са ваксинирани против всевъзможни правосъдни каузи. "

Донис, който сега работи по високоплатени планове в Мексико, признава, че следял новините към рамката в обществените медии.

" Страхотно е да видя, че към този момент съществува ", споделя той. " Изглежда съвсем по метода, по който я бях проектирал. Доволен съм от резултата, само че просто желаех да бъда част от него. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР