До Г-н Румен Радев, Президент на Република България До Г-жа

...
До Г-н Румен Радев, Президент на Република България До Г-жа
Коментари Харесай

Официална позиция от „Булгартабак – Холдинг“ АД

До Г-н Румен Радев, Президент на Република България
До Г-жа Цвета Караянчева, Председател на 44-тото Народно заседание
До Председателите на Парламентарни групи в 44-тото Народно заседание
До ЕК
До Европейската работа за битка с измамите
Копие до Г-н Сотир Цацаров, Главен Прокурор на Република България


ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ
От „ Булгартабак – Холдинг “ АД, с адрес гр. София, ул. „ Граф Игнатиев “ № 62, представлявано от изпълнителните шефове Владимир Жеков и Радослав Рахнев


Относно: Публикувано на 30.11.2017г. Писмо от Христо Иванов, Председател на политическа партия „ Движение Да България “ до горепосочените лица и институции,  обвързвано с „ Булгартабак “.

Уважаеми Госпожи и Господа,

В отговор на оповестеното на 30.11.2017г. Писмо от Христо Иванов, Председател на политическа партия „ Движение Да България “, изпратено до вас, заявяваме следното:

През последните години „ Булгартабак – Холдинг “ АД, макар че е обществено сдружение, е изправено пред невиждана по своя темперамент отрицателна медийна акция, основаваща се напълно на клевети, които нямат нищо общо с действителното фактическо състояние, само че които целят, както да увредят реномето и пазарите на холдинга, по този начин и да обезпечат мотиви за атакуване на законните държавни органи и институции в България. Организатори и реализатори на тази акция са медиите, свързани с предприемача Иво Прокопиев и кръга „ Капитал “, неправителствени организации, получаващи финансиране от задгранични фондации, както и сложени според от тях български политици и политически партии. Особено дейна тези дни е политическа партия „ Движение Да България “, отпред с нейния водач Христо Иванов. Свидетели сме на обществено свързване от тяхна страна на името на „ Булгартабак “ с изказвания за контрабанда, присъединяване в нерегламентирани контакти, неразбираема благосъстоятелност, в това число клевета за връзки с терористични организации. Нещо повече, провеждат се среднощни провокации, внасят се писма в Народното събрание, упорства се за привикване на Консултативния съвет за национална сигурност при Президента и други изцяло несъстоятелни дейности.

Това свое държание „ Движение Да България “ и Христо Иванов обосновават официално с представен отчет на турската работа за битка с проведената престъпност и контрабандата (KOM) от 2016г., както и с изказвания на някогашният банкер Цветан Василев, понастоящем обвиняем в България като уредник на незаконна група за източване на активите на „ Корпоративна комерсиална банка “.

На първо място, следва да се има поради, че „ Булгартабак – Холдинг “ АД е обществено сдружение в страна член на Европейския съюз, акциите на което се търгуват на фондовия пазар и което от време на време е задължено да разкрива пред регулаторния орган – Комисията за финансов контрол, всяка основна информация, обвързвана с активността си. От друга страна, всяка погрешна или заблуждаваща информация, публикувана обществено, е в положение да навреди извънредно доста върху реномето на сдружението и да се отрази върху пазарната му капитализация.

Игнорирайки този факт, кръгът „ Капитал “ и „ Движение Да България “, целят, без оглед на последствията, които могат да имат техните дейности, да унищожат „ Булгартабак “, като истината за тях не е от голяма важност, законите в България също, а орисите на хиляди служащи в сдружението и на заетите в тютюневия бранш в страната, на процедура се оказват заложени на карта, поради персонални и политически ползи на лицата Иво Прокопиев и Христо Иванов. Няма да ни изненада, в случай че същите лица работят и в интерес на стопански ползи на задгранични съперници на „ Булгартабак “.

Подобно държание изисква неотложен и съответен отговор, като считаме, че е пристигнало времето нещата да се посочват с същинските им имена, на лъжите да бъде отговорено с истина, в случай че желаеме българският бизнес да бъде непокътнат, а законите да важат за всички.

В Писмото от 30.11.2017г. на „ Движение Да България “ се употребяват два съществени момента за операция и основаване на погрешна визия за активността на „ Булгартабак “: 1. Приватизацията на сдружението била непрозрачна, както и обвързвана с присъединяване в собствеността на политически лица и 2. Участие на „ Булгартабак “ в контрабанда на тютюневи произведения.

Първо, при приватизацията на „ Булгартабак “ през 2011г., на страната беше заплатена дейно цена от 220 милиона лв., за собствеността върху 79.83% от капитала на сдружението, което дефинира договорката като сполучливо осъществена приватизация. Бяха погасени 20 млн. лв. остарели отговорности, като в петгодишния следприватизационен интервал всички поети задължения бяха напълно изпълнени. През годините въпросът за собствеността непрестанно е употребен от кръга „ Капитал “ за операция на публичното мнение, като по тази тематика са се упражнявали не един и двама негови „ представители “. Собствеността на сдружението неведнъж е заявена от наша страна пред регулаторните и други способени органи, като е била обект и на инспекции от тяхна страна. Между притежателите няма наличие на български депутати или политици.

Второ, всяка клевета или изказване за присъединяване на „ Булгартабак “ в контрабандни канали, в това число на територията на Република Турция, е изцяло погрешно. Дружеството в никакъв случай не е изнасяло своя продукция за контрагенти от Турция и това е елементарно проверим факт. В посочения документ от КОМ също на никое място не се загатва, че „ Булгартабак “ взе участие, със свои дейности по какъвто и да било метод, в контрабанда на цигари на територията на Турция. Евентуални нерегламентирани продажби от страна на трети лица на цигари с марките на „ Булгартабак “ в която и да е страна, не може официално и голословно да се вменява във виновност на сдружението. Напълно умишлено обаче от „ Движение Да България “ и персонално от страна на Христо Иванов, погрешно се внушава, че надали друг отчет повдига подозрения за престъпни действия, свързвани с “Булгартабак ” и за отвод на българската прокуратура и служби за сигурност да реагират съответно.

Следва да напомним, че „ Булгартабак “ е обект на постоянни инспекции от митническите и данъчните органи, при които не са установявани каквито и да било предпоставки или данни за нерегламентирано произвеждане на цигари. През 2015г. беше извършен 6-месечен непрестанен мониторинг на целия индустриален развой, по време на който също не бяха открити нарушавания.

„ Булгартабак “ е проверявано неведнъж от прокуратурата и органите на полицията, в това число и по сигнали, подавани от самото сдружение, при които инспекции името на „ Булгартабак “ в никакъв случай не е било свързвано с данни за присъединяване в нерегламентирани канали за търговия с цигари или с каквито и да са други непозволени дейности.

Всеки кг тютюн и всяка кутия цигари, създадени от „ Булгартабак “, се управляват и върху тях са платени всички налози и акцизи. Само за интервала 2011-2017г. „ Булгартабак “ е платил на страната обществени отговорности за 5,1 милиарда лв., както и са изкупени български тютюни за над 105 млн. лв., с което е обезпечено препитанието на десетки хиляди тютюнопроизводители и техните фамилии.

„ Булгартабак “ е основател и главен участник в взаимната акция на Министерство на финансите, Агенция “Митници ”, “Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010 ” и “Асоциация на производителите на ориенталски тютюни ”, ориентирана срещу контрабандата на тютюн и тютюневи произведения, като поддържа напълно всички ограничения на страната, водещи до ефикасното й ограничение.

Тези обстоятелства, строгият надзор върху продукцията на сдружението и откритата позиция, която постоянно сме имали във връзка с нерегламентираните и противозаконни търговски практики в бранша, ясно демонстрират, че не съществува опция „ Булгартабак “ да продава контрабандно своите цигари на българския или интернационалния пазар (скрито, без да заплаща налози и акцизи или без да регистрира действително получени приходи). Такава опция съществува само в изкривеното усещане на създателите на тази операция. Дейността на „ Булгартабак “ е изцяло транспарантна, а дали същото може да се каже за приватизационните покупко-продажби с присъединяване на Иво Прокопиев и за бизнесите на управлявания от него кръг „ Капитал “, станали нарицателно за „ бандитска “ приватизация и финансови измами.

Независимо от безспорните обстоятелства, офанзивите против „ Булгартабак “ надали ще престанат, тъй като основателите на отрицателната акция не се интересуват от истината.

Категорично заявяваме, че сме подготвени да отстояваме пред обществото репутацията и положителното име на „ Булгартабак “ и няма да позволим на група манипулатори, „ професионални “ протестъри, финансирани от задгранични фондации, на група „ приватизатори “ на националното благосъстояние, които работят напълно против ползите на обществото, да използват името „ Булгартабак “ за реализиране на нечистите си планове.

Няма да позволим също на хора, като Христо Иванов, който не работи и съществува само с помощта на задгранични грантове, обществено прочут със основания от него като министър на правораздаването административен безпорядък в повереното му ведомство, в което и до през днешния ден не е ясно кой и какви документи е подписвал, да мародерстват върху истината и да манипулират публичното мнение.

Няма да позволим, тъй като „ Булгартабак “ е виновна българска компания, която работи почтено и съблюдава закона.

 podpisi
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР