До един-два месеца ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавирус.

...
До един-два месеца ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавирус.
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Скоро ще има ефикасно лекарство срещу Covid, нищо не знаем за индийския щам

До един-два месеца ще имаме доста дейно лекарство против ковид. Няколко големи компании хвърлят невероятни средства, с цел да доближат до него. Някои от тях са доста близко, съобщи по основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Ваксината и лекарството не си пречат едно на друго. Ако имаме мощно средство, което да употребяваме в лечебните заведения и значително взема решение казуса с тежкото протичане, то ще е от огромна изгода. Вероятно това ще бъде доста скъпо, означи доцент Кунчев.

Ваксинацията по " зелени коридори "

От 1-ви до 9 май в цялата страна се отварят " зелени коридори за васкиниране, заяви Министерството на здравеопазването.

През празничните дни дежурни екипи от РЗИ ще се грижат всички пунктове да имат препарат. В понеделник в страната ще дойдат още ваксини, които ще бъдат разпределени незабавно, разгласи доцент Кунчев.

" Достъп до ваксина имат всички, няма значение дали са здравно обезпечени или не. Доста хора, за моя приятна изненада, взеха решение да си довършат имунизацията с втора доза от имунизацията на AstraZeneca ", сподели той.

Здравният контрольор дефинира абсурда и разразилото се напрежение сред персонални лекари и защитата на столичната РЗИ като доста неприятна картина. Той акцентира, че е имало график, който не се е спазвал.

" Ясно е, че проблем има. Това, което успяхме да създадем, е стратегия, която да тръгне от 11 май. Тогава всеки персонален доктор ще получи ден и час, в които да получи ваксина. Ако се окаже, че тази електронна система не разреши въвеждането на ред, обмисляли сме и откриването на външни пунктове ", сподели доцент Кунчев. Той изрази убеденост, че обстановката ще се възстановява след старта на електронната система.

 Защо Индия чупи международните върхове по заразяване с ковид Виж още

За индийския вариант

" Нищо не знаем за индийския вариант. Няма сигурни и научни данни какви са характерностите му. За да заразява 300 000 души дневно и 4000 да умират, очевидно има нещо. Въпреки че изискванията в Индия способстват за едно такова развиване. Налагането на ограничения няма да спре разпространяването му, единствено ще го забави, както стана с нигерийския и английския вариант. Когато знаем какви са особеностите му, ще осведомим сътрудниците по какъв начин да работят ", разяснява доцент Кунчев.

Индийският вид на ковид се счита, че частично е виновен за опустошителната втора епидемиологична вълна в Индия. Световната здравна организация разгласи във вторник, че тази разновидност е разпозната в 17 страни, включително няколко европейски.

Франс прес заяви нощес за първи случай на индийския вид на ковид, засечен във Франция. Пациентът се е върнал във Франция от Индия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР