До един-два месеца ще има много ефективно лекарство срещу COVID.

...
До един-два месеца ще има много ефективно лекарство срещу COVID.
Коментари Харесай

Кунчев: До един-два месеца ще има много ефективно лекарство срещу Covid-19

До един-два месеца ще има доста дейно лекарство против Коронавирус. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в изявление за предаването " Здравей, България " по Нова телевизия.
" В момента се работи в две направления. Едната е търсенето на лекарство. Аз съм сигурен, че до един – два месеца ще имаме доста дейно лекарство. 3-4 големи компании хвърлят невероятни старания, с цел да стигнат до това. Ваксината пази, а лекарството лекува. Ако имаме мощно средство, с което ще знаем, че решаваме значително тежкото протичане и смъртността, това ще бъде от огромна изгода. Това ще коства много скъпо естествено, само че е ясно, че в случай че става въпрос за човешкото здраве, каквото излезе и България би трябвало да го има и да го употребява. Европейска комисия води договаряния за доставки през 2021 и 2022 година, тъй че в тази тенденция доста ще се работи и зависи какво ще се случи ", съобщи той.
 Проф. Ангелов: България влиза в пандемията COVID-19 с изходно висока смъртност Проф. Ангелов: България влиза в пандемията COVID-19 с изходно висока смъртност
България влиза в пандемията COVID-19 с изходно висока смъртност. Това съобщи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на изсл...
" Ако лабораториите имат данни против какво желаеме да пази, могат да се произведат нови разновидности на имунизациите. Доставките са за брой дози, само че какъв тип ще са зависи от поръчката и може да бъде ъпдейтвано ", добави националният здравен контрольор.
" Нищо не знаем още за индийския вид на COVID-19. Още няма надеждни научни данни какви са характерностите му. За да заразява 300 000 души дневно и 4000 да умират, значи има нещо, само че изискванията в Индия са такива, че скупчването на хора и неспазването на ограниченията способства за такова взривоподобно развиване. Ясно е, че вирусът ще напусне Индия. Ние забранихме влизането в България на хора, идващи от Индия, само че това ще забави процеса, а няма да го спре. Готовност би трябвало да имаме. Когато знаем какви са особеностите му, ние ще осведомим лечебните заведения и общопрактикуващите лекари, с цел да имат подготвеност ", уточни Кунчев.
" Реалистично е в края на юли да достигнем равнища на ваксиниране, които да се отразят към този момент на епидемията. Третата вълна беше напълно провокирана от английския вид. Видяхме сваляне на възрастта. И досега имаме сред 80 - 90 до 100 - 150 лица под 19 години, които заболяват всеки ден. Това го нямаше при първата вълна. Второ, имаме ранна потребност от кислородна терапия. Това е основно и по тази причина всички старания бяха да наситим лечебните заведения с О2. Очевидно по-бързо се развиват признаците ", съобщи Кунчев.
" На трето място сме в Балканите по брои умряли и по този начин ще остане, тъй като сме полиморбидна нация – застаряваща нация, не обръщаща изключително внимание на здравето си. Тук е разковничето. На първо място сме по инсулти и преди всичко в света по инфаркти, по затлъстяване и по онкозаболявания. Какъвто и вирус да пристигна, това ще са резултатите “, уточни той.
 Турски академик работи върху лекарство, способно да убие COVID-19 за 48 часа Турски академик работи върху лекарство, способно да убие COVID-19 за 48 часа
Серхат Гюмрюкчю, турски академик, работещ в американски институт, и неговият екип регистрират прогрес в работата си по лекарство, което може д...
" Ако има интерес и дойдат доставките, съгласно мен е реалистично в края на юли да достигнем равнища на ваксиниране, които да се отразят към този момент на епидемията. Не споделям 70-75%, само че близки до тях – 60% и повече. Проблемът с количествата ваксини май месец ще се реши и това ще покрие опциите ни за имунизация. Вчера са направени 27 000 имунизации. Възможно е, в случай че дадем задоволителни количества на всички общопрактикуващи лекари, да ускорим още повече процеса. Въпросът е всичко, което пристигна, да се разпределя незабавно и да има интерес. Сам човек да си поставя ваксина не е редно. По нашето законодателство това е невероятно, тъй като преди имунизацията доктор би трябвало да ти даде мнението си, че всичко е наред и да може да реагира, в случай че нещо се случи. Всичко е до осъзнаване на нуждата от тази имунизация “, сподели още Кунчев.
" Ваксината " Спутник V " се потвърди като добра ваксина. Няма изключително висока стойност на нежелани реакции и имунният отговор е добър. Нямаме нищо срещу, в случай че тя бъде утвърдена от Европа като другите ваксини, да пристигна и да се ползва. За ваксинирането на децата въпросът е малко по-сложен. Първо производителите би трябвало да кажат, че това е допустимо. Работят в тази посока. Очертава се границата за имунизиране да е към 6-7 години ", добави Кунчев.
" Аз съм сдържан оптимист в кратковременен проект. След излизане от третата вълна ще има един малко по-светъл интервал през лятото, само че по никакъв начин не съм уверен, че това ще е последният ни конфликт с вируса, изключително в случай че не престават да излизат нови варианти, а те явно ще излизат. Много апелирам хората да бъдат виновни, с цел да бъде всичко наред, ще продължим наклонността на спад и ще се облекчават ограниченията ", добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР