До дни ще бъде публикуван проектът за изменение на Закона

...
До дни ще бъде публикуван проектът за изменение на Закона
Коментари Харесай

Синият талон на шофьорите отпада през лятото

До дни ще бъде оповестен планът за изменение на Закона за придвижването по пътищата, който ще отстрани синия шофьорски ваучър - това разгласи през днешния ден (6 април) министърът на електронното ръководство Божидар Божанов. Проектът ще бъде възложен за публично разискване безусловно до дни, евентуално още през идната седмица и ще е първата стъпка в премахването на другите типове административни удостоверения, каквото е синия ваучър, министър Божанов във Враца.

Той посочи, че след публичното разискване измененията в закона могат да станат действителност до три-четири месеца или синият ваучър да отпадне през лятото на тази година.

" Малко повече време ще е належащо за отпадането на трудовата брошура – към година и половина ", добави министър Божанов и означи, че една от главните цели пред министерството е цифровизация на всички публични услуги.

Министърът на електронното ръководство се срещна през днешния ден с представителите на  IT-общността във Враца и дискутира с тях главните цели в активността на министерството. Срещата, която е по самодейност на локалната общественост, се състоя в първото споделено работно място " Гнездото ", проведено от съдружие " Враца програмен продукт общество ".

Божидар Божанов показа пред домакините си главните посоки, в които работи министерството на електронното ръководство. Първата задача е електронната идентификация на българските жители посредством мобилно приложение при връзка с страната и администрацията.

Министърът на електронното ръководство уточни, че след публичното разискване на плана техническото задание към този момент е готово, по него може да се стартира работа и приложението да е готово до края на лятото.

В отговор на въпрос за сигурността на приложението министър Божанов изясни, че се употребяват най-хубавите практики в региона на киберсигурността от Естония.

" Тайната част от информацията, която никой не би трябвало да схваща, с цел да не може да се показа за нас, е разпределена сред мобилното устройство и сървър, по този начин, даже от едното от двете места да изтече информация, да не се компрометира сигурността на данните на ползвателя ", изясни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР