До дни се очаква да бъде обявен компенсаторен механизъм за

...
До дни се очаква да бъде обявен компенсаторен механизъм за
Коментари Харесай

Нинова: До дни ще има механизъм за компенсация на бизнеса заради мораториума

До дни се чака да бъде разгласен обезщетителен механизъм за бизнеса по отношение на наложения мораториум за цените на тока. Това стана ясно след среща на среща вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова с представители на работодателските организации у нас. В момента текат диалози по тематиката с премиера и отрасловите министри. И Нинова, и работодателите са единомислещи, че компенсациите би трябвало да влязат в действие още от този месец, тъй като в противоположен случаи има бизнеси, които ще затворят, предава Българска национална телевизия.  

Нинова посочи, че е последовател на мораториума, тъй като той оказва помощ на семействата, само че влизането му в действие би трябвало да е обвързано с обезщетителни ограничения за българските компании, за електроразпределителните сдружения, за ЕСО-сектора и ВиК сдруженията, които поради мораториума ще претъпят загуби. 

Припомняме, че през предходната седмица депутатите замразиха цените на тока, парното и водата. Наложеният мораториум е със период до края на март идната година.

" В резултат на здравната и енергийна рецесия има една непредвидимост в бъдещите събития, която кара българските компании да се усещат несигурни. Искаме да им осигурим сигурност. Необходимо е да бъдат взети краткосрочни и дълготрайни ограничения. Като част от краткосрочните е значимо да се откри обезщетителен механизъм за бизнеса след прелюдия мораториум. Необходимо е ограниченията за подкрепяне на  българските компании, наранени от COVID-кризата, да не престават и след 1 януари. Повечето ограничения като 60/40 и 80/20 са до края на декември. Ще внесем предложение те да продължат да работят и от следващата година. Важно е да се работи и по бюджетната рамка за следващата година ", изясни Нинова. По думите й са стартира работа по препоръчаните промени в подзаконовите нормативни актове. 

Договорено е бизнесът да взе участие в предложенията за правене на Бюджет 2022. Има доста оферти за политики, които би трябвало да залегнат в план-сметката, добави Корнелия Нинова.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев съобщи, че работодателите са предложили най-малък предел на компенсиране от 150 лева, както и да няма таван за компенсацията, защото цените са непредсказуеми и никой не може да каже дали няма да има още по-голямо повишаване.

Велев посочи, че с цел да бъде конкурентноспособна, българската промишленост би трябвало да използва сила при условия, близки до тези на съперниците ѝ. Страните отвън Европейски Съюз обаче се доставят на 4-5 пъти по-ниски цени. Той направи съпоставяне: утрешната цена на тока в България приближава 670 лева, в Сърбия цената на тока е закрепена на 66,72 евро, в Съединени американски щати - под 50 $. Подобни са стойностите и в Русия и Турция.

Като средносрочни цели на срещата е решено да се положат действителни старания за понижаване на административната тежест за бизнеса. Внесени са оферти от работодателите в тази посока и икономическото министерство стартира да работи по тях.

Ще се работи и за обвързването на образованието с стопанската система, обезпечаването на квалифицирана работна ръка и облекчение на изискванията за финансиране на дребните, междинните и микро-предприятията посредством средства по Плана за възобновяване и резистентност.

По време на срещата е взето решение диалозите да станат регулярни като продължат през работни групи, тъй че ограниченията за компенсиране на бизнеса да влязат в действие допустимо най-бързо. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР