До дни България може да започне да ваксинира срещу COVID-19

...
До дни България може да започне да ваксинира срещу COVID-19
Коментари Харесай

COVID-19: До няколко дни България може да започне ваксинация на деца над 5 г.

До дни България може да стартира да имунизира против COVID-19 деца над 5-годишна възраст.

Първите детски флакони евентуално ще бъдат доставени още в понеделник, 20 декември. Очакваните дози са 42 000.

Те ще дойдат в три пункта - в София, Пловдив и във Велико Търново, а по-късно ще бъдат разпределени към цялата страна, осведоми.

Епидемиологът доктор Христиана Бацелова чака доставките на детските ваксини, с цел да ваксинира 8-годишните си близнаци.

"Те бяха много афектирани на нас възрастните предходната година, когато се оказа, че те няма да бъдат имунизирани против COVID-19. Казаха ми: "Значи вие ще се ваксинирате, с цел да не боледувате, а нас ни оставяте да се разболяваме ", разяснява тя.

Лекари в пунктовете за имунизации споделят, че са подготвени да слагат имунизацията на дребни деца.

"Съставът е същият. Разрежда се по друг метод. Може да се каже, че това са други ваксини от позиция на това, че са пригодени да бъдат по-лесно дозирани за деца. Слага се една трета от дозата, която е за огромните ", изясни доктор Васил Михайлов.

Ваксината за деца сред 5 и 11 години обаче няма да може да се прави във всички пунктове у нас, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Тъй като във всеки флакон има 10 дози, които би трябвало да се сложат в рамките дневно, а при липса на задоволително искащи, имунизацията ще се изхвърли.

"Ще го ограничим до 5-6 пункта в област. Нека те да си посочат къде, с цел да може да се възнамерява ", съобщи доцент Ангел Кунчев.

Проучванията демонстрират, че успеваемостта на препаратите при децата сред 5 и 11 години се резервира като при възрастните - към 93%.

Тежки странични реакции при над 4 милиона ваксинирани деца в Съединени американски щати пък са изключителна необичайност, настояват специалистите.

"Разбира се са докладвани реакции като изнемощялост, унесеност и болежка на мястото на имунизацията. Не са докладвани случаи на миокардит, от които някои от родителите се тормози ", сподели доктор Христиана Бацелова.

За сметка на това случаите на сърдечни затруднения при деца след прекаран ковид зачестяват, споделя кардиологът проф. Иво Петров.

"Много данни демонстрираха към този момент, че COVID-19 не протича чак толкоз леко при деца. След вирусни болести е допустимо, даже при бебета, увредата да бъде най-вече върху миокарда ", разяснява той.

"Категорично не би трябвало да оставаме тази възрастова група необхваната от имунизациите, тъй като другояче ги обричаме на една болест, за която към момента не знаем доста за късните последици ", счита Бацелова.

Засега единственият утвърден препарат за деца сред 5 и 11 години, остава този на "Пфайзер ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР