До декември Европейската агенция по лекарствата и държавите членки ще

...
До декември Европейската агенция по лекарствата и държавите членки ще
Коментари Харесай

Европейската агенция по лекарствата ще изготви списък с критични лекарства

До декември Европейската организация по медикаментите и страните членки ще изготвят лист с сериозни медикаменти за Европейския съюз. Предстои да бъде конкретизирано кои са препаратите, обект на недостиг. Това съобщи европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду, която се срещна с министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков в границите на работното си посещаване у нас, заяви БНР.

Стела Кириакиду и Христо Хинков са разискали общите цели за постоянен Европейски здравен съюз. На срещата Стела Кириакиду е показала един от неговите стълбове - предлагането за фармацевтична промяна:

" Излизаме с това предложение за да се сътвори обединен пазар за медикаменти в Европейския съюз, както и да подсигуряваме, че за европейските жители има ефикасни и безвредни медикаменти, а по този начин също и да подсигуряваме, че всички пациенти и жители, без значение къде живеят в Европейски Съюз, имат достъп до безвредни, ефикасни и новаторски медикаменти по едно и също време ", сподели еврокомисар Стела Кириакиду.

Тя уточни, че при започване на идната година ще бъде основан европейски механизъм на взаимност. Той ще бъде на доброволни начала, като страните членки ще могат да обменят и преразпределят медикаменти при дефицит. Едновременно с това се работи и с производителите, с цел да се посочи къде се появяват дефицити и какви са аргументите по тази причина. На въпрос обвързван със възбраната за експорт на медикаменти Стела Кириакиду отговори:

" При изискванията на обединен пазар не утвърждаваме възбрана за експорт на медикаменти, защото това затруднява достъпа до медикаменти на други страни членки ", разяснява Стела Кириакиду.

Министър Хинков добави:

" Забраната за експорт на медикаменти не е най-хубавото решение и това е краткотрайно решение за допустимо най-кратък период. България ще се причисли към този механизъм за обмяна на медикаменти ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР