До часове още четирима българи ще бъдат евакуирани от летището

...
До часове още четирима българи ще бъдат евакуирани от летището
Коментари Харесай

Можем да приемем до 100 афганистански бежанци солидарно с Европа

До часове още четирима българи ще бъдат евакуирани от летището в Кабул, разгласи външният министър Светлан Стоев. До момента 18 българи са поискали да бъдат изтеглени от ислямската република. София ще приюти и един афганистанец, който е сътрудничил на посолството ни две десетилетия. Армията пък е подготвена да разположи над 1000 военни по българо-турската и гръцката граница при миграционна вълна, изясни министърът на защитата Георги Панайотов.

Рискът при извеждането на останалите четирима българи в Кабул е тяхното превозване до военната част на летището, което е под контрола на американските съдружници.

Проблемът е обезпечаването на тяхната сигурност до военната част на летището в Кабул, само че мога да Ви кажа, че сме в контакт и се надяваме на позитивно развиване безусловно през идващите 24 часа, сподели Светлан Стоев, длъжностен министър на външните работи.

Петият ни съотечественик работи за Организация на обединените нации във военната част на летището.

И с чиято помощ до този миг са изведени останалите български жители, тъй че той на този стадий е по-целесъобразно да остане на място и това е неговото предпочитание, в сравнение с да бъде евакуиран в България, добави вътрешният министър.

Извеждането им е голям риск поради контрола на талибаните върху Кабул.

Рискът за това, да се стигне до военната част на летището, е извънредно огромен. Има непрестанно КПП-та, афганистанските жители се ревизират, сподели министърът.

Ще изтеглим и един афганистанец, служил на посолството ни през последните 21 години.

Имаме едно лице, което през последните 21 години е работило за България, което в последните години е бил чиновник - преводач, секретар, всичко, което може да си помислите и към което аз считам, че българската страна има ангажимент да бъде изведено с неговото семейство, добави министърът.

По линия на европейската взаимност можем да приютим до 100 афганистанци.

Хора, които са работили към Европейската работа за външна активност и НАТО. Днес на съвещание на Министерски съвет българската страна взе под внимание опциите и аз срещнах членовете на Комисията с това, какво предвиждаме да приемем като афганистански жители за избран интервал от време на територията на България, а за някои от тези лица - също по този начин - за даване на статут на емигрант и тяхното цялостно консолидиране в българското общество.

Паралелно армията е в подготвеност да разположи сили по границите с Турция и Гърция за защита при засилена миграционна вълна.

По продължение на българо-турската граница сме подготвени да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици бойна техника. Като споделям " единици ", разбирайте, че това са въздухоплавателни средства - хеликоптери, дронове, кораби в това число за защита на морската граница, колесни машини, наблюдателни пунктове, сподели Георги Панайотов, длъжностен министър на защитата.

Към този миг засилен миграционен напън на самата граница няма, само че страната би трябвало да е в подготвеност в границите на общоевропейски метод.

Миграционните талази могат да бъдат ориентирани през Иран, през Турция и виждате, че тук към този момент има единствено един маршрут за Европа - а точно Балканския път, сподели Димитър Гърдев, предс. на Комисията по външни работи.

Решението, съгласно специалистите, е да се поддържа разговор с Турция, стъпвайки въз основата на Споразумението за миграцията за Сирия от 2016 година

Евакуираните към този момент българи от Афганистан са на непозната територия и Министерство на външните работи е в непрестанен контакт с тях. Дали ще се приберат у нас, е тяхно решение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР