До април тази година изглеждаше, че България ще намери място

...
До април тази година изглеждаше, че България ще намери място
Коментари Харесай

Вето на Русия блокира България

До април тази година изглеждаше, че България ще откри място на международната карта в напъните за битка с климатичните промени като хазаин на конференцията на Организация на обединените нации по този въпрос (COP 29) следващата година, предава Българска телеграфна агенция.

Но възможностите на София започнаха да избледняват с всеки момент. През април делегацията на Русия в органа на Организация на обединените нации по въпросите на климата (Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата или РКООНИК) изпрати имейл до другите представители на източноевропейски страни, в който съобщи, че няма да поддържа домакинство от Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

В имейла съветската делегация съобщи, че страните от Европейски Съюз са възприели " политизиран " метод при определянето на страната хазаин, което е довело до блокиране на претенденти, подкрепени от Русия.

" Има съображение да се счита, че страните от Европейски Съюз, ръководени от политиката на Брюксел, нямат потенциала да служат като почтени и ефикасни медиатори в световните договаряния за климата в границите на РКООНИК ", се споделя в известието.

Специалният представител на президента на Русия по въпросите на климата Руслан Еделгериев отхвърли да удостовери дали Русия ще се опълчи на кандидатурата на България.

" България не е единственият претендент за хазаин на COP29 през 2024 година Въпросът ще бъде решен в строго сходство с процедурите, планувани в Рамковата спогодба по изменение на климата, РКООНИК ", отговори Еделгериев документално на поставените му въпроси, показва Ройтерс.

Всъщност не е належащо Москва да показва непосредствено София като нежелателен хазаин на конференцията, доколкото България е част от атакувания от Русия като цяло Европейски Съюз.

Как геополитиката за следващ път засмука Източна Европа

Твърде “горещите " връзки сред Вашингтон, Брюксел и Москва поради съветската инвазия в Украйна покачват още повече градуса си и спомагат за появяващи се под повърхността  кълнове на неодобрение от понасяните от обособените страни отрицателни последствия поради осъждането от тяхна страна на дейностите на Русия. 

Петте районни групи на Организация на обединените нации се редуват като домакини на срещата на върха на COP всяка година и 2024 година е ред на Източна Европа, само че нахлуването на Русия в Украйна и продължаващият спор сред Армения и Азербайджан оставиха в неопределеност местоположението на конференцията следващата година.

Европейски Съюз поддържа кандидатурата на България, само че на фона на войната в Украйна Москва даде обещание да блокира всяка страна от Европейски Съюз да бъде хазаин. Регионалната група би трябвало да вземе решение с консенсус.

В сряда вечер последният кръг от договаряния за излизане от задънената улица в подготвителните договаряния за климата, извършени в Бон, приключи без съглашение, съгласно трима души, близки до договарянията и поискали да запазят анонимност, защото не им е позволено да разискват договарянията обществено, уточни “Политико ".

Това значи, че въпросът къде ще се организира COP 29 идната година би трябвало да бъде решен на тазгодишната среща на върха за климата в Дубай, което дава на идващия хазаин по-малко време за подготовка. Обединените арабски емирства бяха публично определени за хазаин на COP28 на срещата на върха в Глазгоу през 2021 година.

След като Москва блокира Европейски Съюз да бъде хазаин, а провеждането на COP в Русия или Беларус е недопустимо за членовете на Европейски Съюз, кандидатурите на други страни набират скорост.

Но единствените други страни, участващи в конкуренцията до момента, са Армения и Азербайджан. Напрежението сред двете съседки, които водиха война за Нагорни Карабах през 2020 година, остава високо - което значи, че не е несъмнено дали Ереван ще поддържа Баку или противоположното.

Всъщност въпросът изобщо не е съответно за България. Става дума за игра с доста високи залози.

Ако разногласието не може да бъде позволен, има няколко благоприятни условия за това по какъв начин да се действа, сподели Алден Майер от намиращия се в Брюксел мозъчен концерн E3G. Групата от Източна Европа може да изиска замяна с различен район или да изиска друга страна отвън района да бъде хазаин.

Майер сподели, че формалният хазаин в този случай евентуално ще бъде предходният - ОАЕ, чието председателство на COP беше обект на рецензии поради връзките на емирствата с петролната промишленост.

" Дори ОАЕ не желаят да бъдат домакини за втора година “, сподели договарящ от Европейски Съюз.

Майер дефинира ситуацията като “бъркотия “. Във всеки случай, добави той, конференцията в “Дубай е крайният период “ за решение за домакинство. " Така че ще забележим какво ще стане. Не чакам напрежението с Русия и Европейски Съюз да завърши до Дубай. "

Другото измерение на войната в Украйна

Намесата на Москва демонстрира по какъв начин геополитическите разногласия след нахлуването на Русия в Украйна предходната година усложняват световните старания за битка с изменението на климата. Тя също по този начин рискува да забави окончателния избор на хазаин на COP 29, което може да редуцира времето за подготовка на събитието.

България и Армения, която не е членка на Европейски Съюз, се кандидатираха за домакини на срещата на върха - роля, която може да донесе интернационален авторитет и опция за поощряване на вътрешните старания за битка с изменението на климата - наред с разноските, интензивния медиен надзор и тежките логистични условия.

В началото на месеца Азербайджан добави името си към кандидатурата.

" Азербайджан е подготвен да бъде хазаин на такова значимо събитие ", съобщи пред Ройтерс Умайра Тагиева, заместник-министър на екологията и естествените запаси на Азербайджан, в първото обществено удостоверение на дълго чаканата кандидатура на страната.

Правата за осъществяване на срещите се редуват сред петте световни района на Организация на обединените нации, като Източна Европа ще бъде хазаин през 2024 година. 23-те страни в този район би трябвало да изберат претендента за домакинство с единогласие. Ако Русия наложи несъгласие на всички страни от Европейски Съюз, тогава Армения или Азербайджан към момента биха могли да вземат участие в конкуренцията.

Европейски Съюз, състоящ се от 27 страни, дружно със западните съдружници, в това число Англия и Съединени американски щати, осъди нашествието на Русия в Украйна и наложи наказания на Москва поради войната.

В началото на месеца Ройтерс напомни, че по време на миналогодишната конференция на Организация на обединените нации по въпросите на климата президентът на България Румен Радев уточни, че страната би желала да бъде хазаин на събитието, и в края на май България настояваше за своята кандидатура с поддръжката на други страни от Европейски Съюз.

Годишните срещи на върха на Организация на обединените нации за климата притеглят десетки хиляди делегати от близо 200 страни, както и компании, вложители и индустриални лобисти. И са съществено предизвикателство за логистичните качества на домакина. Такава гигантска по размер организационна работа не може да бъде свършена в последния миг. Поради което отлагането на яснотата кой ще е хазаин на СОР 29 слага пред неуместна изясненост този значим международен конгрес. 

Така че към този момент вероятността София да стане международна столица във връзка със събитие от планетарно значение избледнява. Но даже и в даден миг въпреки всичко на столицата на България  да се падне тази чест, организирането на международната конференция ще бъде съществено тестване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР