До 8 бойни самолета на Кралство Нидерландия ще бъдат разположени

...
До 8 бойни самолета на Кралство Нидерландия ще бъдат разположени
Коментари Харесай

До 8 бойни самолета на Нидерландия ще бъдат разположени в България

До 8 бойни самолета на Кралство Нидерландия ще бъдат ситуирани в България. Това е част от Решение №130 на Министерския съвет от 8 март 2022 година

То не беше оповестено от държавната пресслужба нито във вторник, нито след съвещанието на кабинета през вчерашния ден, а единствено е качено в Системата за правна информация на Министерски съвет,

Два самолета ще дежурят непрекъснато на територията на страната от 1 април до 31 май 2022 година, като извършват и " избраните задания в Постоянно настоящия проект за противовъздушна и противоракетна защита в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS) ".

" При присъединяване си в защитата на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на Кралство Нидерландия се лимитират до осъществяване на задания по заемане на зона за дежурство във въздуха, осъществяване на прехват на въздушна цел и образно опознаване, разпитване, съпровождане и интервенция ", гласи решението.

Удължава се защитата на въздушното ни пространство от самолети на Кралство Испания до 15 април 2022 година вместо до 5 април.

Цялото решение на Министерски съвет:

1. В т. 2 от Решение № 24 на Министерския съвет от 2022 година за осъществяване на ограниченията за гарантиране сигурността на съдружниците от НАТО и на дилемите в Постоянно настоящия проект за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО, в това число увеличаване защитата на въздушното пространство на Република България посредством осъществяване на задания от военновъздушните сили на Република България взаимно със сили и средства на Кралство Испания и за установяване на рестриктивните мерки за испанската страна при взаимните им дейности, думите „ до 5 април 2022 г.” се заменят с „ до 15 април 2022 г.”.

2. В интервала от 1 април до 31 май 2022 година в това число да бъде усилена защитата на въздушното пространство на Република България посредством осъществяване на задания от Военновъздушните сили на Република България взаимно със сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав 2 самолета в непрекъснато дежурство на територията на страната, като същите извършват и избраните задания в Постоянно настоящия проект за противовъздушна и противоракетна защита в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS).

3. За осъществяване на дейностите по т. 2 в интервала от 4 март до 24 юни 2022 година на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи.

4. Съвместните дейности да се правят при следните условия:

4.1. Военновъздушните сили на Република България не престават да извършват уговорките си по носене на дежурството в NATINAMDS без изменение.

4.2. Мисиите на дежурните самолети на Кралство Нидерландия по т. 2 се извършват по проектите и процедурите на NATINAMDS според използваните документи на НАТО и Международната организация на гражданската авиация (ICAO).

4.3. При присъединяване си в защитата на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на Кралство Нидерландия се лимитират до осъществяване на задания по заемане на зона за дежурство във въздуха, осъществяване на прехват на въздушна цел и образно опознаване, разпитване, съпровождане и интервенция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР