До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази

...
До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази
Коментари Харесай

40% е рискът Омикрон отново да ви спипа, ако сте преболедували или ваксинирани

До 40% е рискът преболедувал или имунизиран да се болести още веднъж с Омикрон. Това сподели пред Нова нюз вирусологът доцент Любомира Гломб. " За благополучие предхождащият имунитет, изключително този от ваксина, успява да пази от тежко боледуване и влизане в болница ", добави тя и напомни, че Омикрон е преобладаващият вид у нас. Той е доста инфектиран и заобикаля имунитета. Предупреждението ѝ:  " Малък % от огромно число също е гоямо число ".

По думите на вирусолога безсимптоният интервал много се е съкратил, инфекцията с новите разновидности " лекичко се измести в по-горните дихателни пътища,затова PSR тестванията на втория-третия ден към този момент могат да бъдат позитивни. За антигенния тест е доста особено, че за разновидността Омикрон има забавяне на позитивиране с 3-4 дни ", уточни Гломб.

По нейни думи вълните, провокирани от Омикрон, се характеризират с бързо повишаване, като ракета, на позитивните случи и след това бързо намаляване. Тя не се нае с прогнози по какъв начин ще се развие вирусът, само че акцентира, че е значимо да се следи по какъв начин вървят разновидностите и имунизационния развой. 

Доц. Гломб разяснява и ограниченията против вируса. " Не е нужна министерска заповед, с цел да си мием ръцете. Особено в затворени пространства е добре да се носи маска. Сега към този момент има и разпоредба за това. Нека се носи, тъй като заболяемостта в София наближава 500 индивида на 100 хиляди, това че не е дребна цифра ". 

За изключението за личния състав в заведенията за хранене, посочени в наредбата за носене на маски в София, сподели: " И мен ме учуди това нещо. Явно са имали епидемиолозите, икономистите, политиците някакви съображения да го сложат. Не бих го коментирала, тъй като не зная съображенията им за какво е по този начин ".

Според нея би трябвало да се носят маски на всички места в затворено помещение, където не може да се поддържа по-голямо разстояние сред хората и мъчно се проветрява.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР