До 4 000лв държавна помощ могат да получат хората от

...
До 4 000лв държавна помощ могат да получат хората от
Коментари Харесай

До 4 000лв държавна помощ могат да получат хората от наводнените райони

До 4 000лв държавна помощ могат да получат хората от наводнените региони, разяснява във Варна министърът на труда и обществената политика доктор Иванка Шалапатова.

" Домакинствата от потърпевшите региони в областите Монтана, Враца и София да подават заявки за поддръжка, тъй като към днешна дата те са доста малко ", прикани общественият министър.

По думите ѝ е основана организация настояванията да бъдат обсъждани в границите на няколко дни и парите да бъдат изплащани оптимално бързо.

" Помощ може да се получи по няколко линии, които не се изключват, а се допълват ", уточни Шалапатова. Единият тип поддръжка за семействата е с еднократна сума в размер до 1512 лв.. Освен това хората могат да аплайват и пред фонд " Социална протекция " и по тази линия те могат да получат до 2500 лв., като сумата е за ремонт на къщата или за подмяна на уреди от първа нужда, спрели да работят при бедствието.

" Третата линия на поддръжка е потърпевшите хора да бъдат включени в програмата " Топъл обяд " ", изясни още Шалапатова. Тя добави, че е разговаряла с всички кметове в тежко засегнатите региони, които би трябвало да подадат поръчка към министерството за нарастване на бройките по програмата. Към днешна дата в София област по тази линия поддръжка получават 2006 души, в Монтанско - 989, а във Врачанско - 3 635.

Социалният министър посочи, че локалните управляващи могат да изискат в допълнение бройки и за назначение на хора - трайно или нетрайно безработни, които могат да бъдат наемани почасово за до 3 месеца. Идеята е те да оказват помощ за разчистването, дезинфекцията, както и на потърпевшите семейства.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР