До 30 юни се очаква концепция за обединяване на висши

...
До 30 юни се очаква концепция за обединяване на висши
Коментари Харесай

Десет ректори и МОН готвят концепция за обединяване на университети

До 30 юни се чака идея за сливане на висши учебни заведения. Тя ще бъде направена от работна група, основана особено за задачата със заповед на министъра на образованието и науката.

Нейното първо съвещание се организира през днешния ден.

В работната група влизат 10 ректори, избрани от Съвета на ректорите, специалисти от Министерството на образованието и науката (МОН) и ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки.

Председател на групата е министър Николай Денков, а негови заместници – заместник-министър проф. Генка Петрова-Ташкова и ръководителят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков. Сред включените ректори са и критици на концепцията за основаването на академични консорциуми – ректорите на Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски ”, на Лесотехническия университет и на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи в София.

Работната група има за задача да обясни опциите за сливане на висши учебни заведения, като уточни примерни механизми и варианти; да формулира справедливи критерии за обединяване; статута на обединяването - правосубектност, права и задължения; управителните органи и взаимоотношението сред тях. От нея се чака да дефинира границите на автономията на висшите учебни заведения, които ще влизат в бъдещите консорциуми, контролните механизми на страната върху обединяването, както и обсега на взаимоотношение сред съставните университети и обединяването във връзка с просветителни, научни и други действия.

За осъществяване на задачата ръководителят и членовете на работната група могат да включват и други експерти с нужната експертиза.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР