До 27 февруари 2023 г. на официалната интернет страница на

...
До 27 февруари 2023 г. на официалната интернет страница на
Коментари Харесай

МЗм публикува проект на Наредба за подмярката 22.2 от ПРСР за подпомагане на засегнати предприятия от последиците от руското нашествие в Украйна

До 27 февруари 2023 година на формалната интернет страница на Министерството на земеделието, както и на Портала за публични съвещания, е оповестен план на Наредбата за използване на подмярка 22.2 „ Извънредно краткотрайно подкрепяне за дребни и междинни предприятия, наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година, за мнения от заинтригуваните страни. С обнародването на актуалната разпоредба следва да започват приеми на заявки за подкрепяне по под-мерки 22.1 и 22.2 за Извънредна краткотрайна поддръжка за аграрни стопани и МСП, изключително наранени от въздействието на съветската инвазия в Украйна. Приемът по процедурите ще стартира в границите на идващия календарен месец.

За подкрепяне по под-мярка 22.1 ще могат да аплайват аграрни стопани, отглеждащи пчелни фамилии или ягоди или малини, оранжерийно произвеждане.

Подпомагането ще е на база броя на наличните пчелни фамилии, открит съгласно осъществен есенен обзор за 2022 година и отразен в протокол за осъществен профилактичен обзор от ветеринарен доктор. Пчелните фамилии е належащо да се отглеждат в личен животновъден обект, регистриран по член 137 от Закона за ветеринарномедицинската активност

Подпомагането ще е на база откритата от инспекция на място повърхност, заети с ягоди или малини – оранжерийно произвеждане, като ставката е една: в размер 15 000 лв.. Необходимо е малините или ягодите да са отглеждани в уреди, снабдени със системи за капково напояване.

Всички претенденти следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските стопани. Един аграрни собственик може да получи подкрепяне в размер на не повече от 15 000 EUR (29 337 лева) – оптимално допустимият според европейското законодателство размер на помощта. Заявленията за подкрепяне ще се одобряват в общинските служби по земеделие по непрекъснат адрес на претендента – физическо лице или адрес на ръководство на претендента – юридическо лице или едноличен търговец.

Приемът по под-мярка 22.2 ще обгръща преработвателни предприятия и групи/организации на производители . Подпомагането ще бъде под формата на еднократна помощ и има за цел да способства за подсигуряване на продоволствената сигурност, за превъзмогване на пазарните несъответствия и непрекъснатост на стопанската активност на дребните и междинни предприятия, осъществяващи преправка, предложение на пазара или развиване на селскостопански артикули. Допустимите претенденти е належащо да развиват своята активност на територията на страната.

Заявленията за подкрепяне ще се подават персонално или от упълномощено лице с нотариално заверено пълномощие в регионалните дирекции на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) по адрес на ръководство на претендентите.

Приемите на заявки за подкрепяне ще бъдат оповестени на интернет страниците на Министерството на земеделието (МЗм) и ДФЗ със заповед на изпълнителния шеф на ДФЗ.

С плана на Наредбата по размер 22 може да се запознаете тук:, както и на:

.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР