До 25 дни Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ трябва

...
До 25 дни Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ трябва
Коментари Харесай

КЗК решава до 25 дни за сделката по продажбата на ЧЕЗ

До 25 дни Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ би трябвало да реши дали да утвърди договорката , обвързвана с покупката на активите на ЧЕЗ в България от " Еврохолд България " АД. Това сподели ръководителят на Надзорния съвет на " Еврохолд България " АД Асен Христов на конференция, на която сдружението показа Стратегия за развиване на фирмите от групата на ЧЕЗ България след довеждане докрай на договорката.

" Не виждаме причина Комисия за защита на конкуренцията да е срещу, защото знам, че тя се произнася дали има централизация на даден пазар, а Еврохолд няма бизнес, с който да реализира централизация ", съобщи Асен Христов. Затова от Еврохолд се готвят са по-нататъшното развиване по договорката. По думите на Христов парите за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са обезпечени.

Председателят на Управителния съвет " Еврохолд България " АД Кирил Бошов изясни, че главната активност на компанията е застраховането. Той добави, че в Управителния съвет на Еврохолд има експерт с дълготраен опит в българската енергетика. Бошов е убеден, че компанията може да купи подобен актив, който да бъде интегриран добре и да бъде в полза на българските консуматори.

Васил Стефанов, член на УС на " Еврохолд България " и началник " Сливания и поглъщания ", уточни, че договорката е за стойност 335 млн. евро. Част от сумата ще бъде обезпечена от набиране на капитал от актуалните акционери. Другата част ще бъде обезпечена посредством дългово финансиране от две световни капиталови банки. За развиването на договорката от Еврохолд употребяват услугите на няколко интернационалните консултантски компании.

От " Еврохолд " от три години обмисляли да влязат и в енергийния бизнес. Затова компанията е основала специфичен Енергиен ръб, в който са включени специалисти в енергийния бранш. Този ръб ще помогне за интеграцията и ръководството на фирмите на ЧЕЗ в България след придобиването на активите. Енергийният ръб ще бъде движеща мощ за вложенията и нововъведенията в българската електропреносна инфраструктура. От " Еврохолд " дадоха обещание, че ще запазят настоящия върховен мениджмънт на ЧЕЗ за запазване на опита и екипа на компанията.-->

Членът на Енергийния ръб на " Еврохолд " Георги Миков разгласи, че от компанията са възнамерявали капиталова стратегия от над 270 млн. лв. за сегашния регулаторен интервал до 2020 година За идващия регулаторен интервал ще бъдат вложени над 240 млн. лева Инвестициите ще се преценяват с регулаторните изискания и решения на КЕВР. Основната цел на вложенията е да намалеят загубите на електрическа сила.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР