До 23 милиона души може да бъдат засегнати от силното

...
До 23 милиона души може да бъдат засегнати от силното
Коментари Харесай

СЗО: До 23 млн. души може да бъдат засегнати от земетресението в Турция и Сирия

До 23 милиона души може да бъдат наранени от мощното земетресение, лишило живота на хиляди хора в Турция и Сирия, предизвести Световната здравна организация.

" Картите за обзор на събитията демонстрират, че евентуално 23 милиона души са изложени на риск, в това число към 5 милиона уязвими групи от популацията ", съобщи основният чиновник на СЗО по изключителните обстановки Аделхайд Маршанг пред изпълнителния комитет на здравната организация на Организация на обединените нации.

Спасителите в Турция и Сирия се борят с мразовитото време, вторичните земетресения и срутващите се здания, до момента в който търсят оживели, заровени от земетресението, при което починаха повече от 5000 души.

Някои от най-тежките опустошения са настъпили наоколо до епицентъра на земетресението сред Кахраманмараш и Газиантеп - двумилионен град, където цели квартали към този момент лежат в руини под насъбрания сняг.

Според данни на турските управляващи, броят на починалите единствено в тази страна е 3419 души, като по този метод броят на доказаните жертви в Турция и Сирия доближи 5021 души. Съществуват опасения, че броят на починалите непреклонно ще се усилва - съгласно оценки на представители на Световната здравна организация е допустимо да са починали до 20 000 души. Претоварените медици се мъчат да лекуват към 20 000 ранени.

Първоначалното земетресение от 7,8 по Рихтер беше толкоз мощно, че беше усетено чак в Гренландия, и беше последвано от серия вторични земетресения, в това число трус с магнитуд 7,5, който удари в разгара на издирвателните и избавителните работи в понеделник.

Ударът беше унищожителен и провокира световна реакция, като десетки страни от Украйна до Нова Зеландия дадоха обещание да изпратят помощ.

Но зимна снежна стихия покри главните пътища в региона с лед и сняг, а публични лица обявиха, че три огромни летища не работят, което усложнява доставките на жизненоважна помощ.

Голяма част от засегнатия от земетресението регион в Северна Сирия към този момент е опустошен от годините на война и въздушните бомбардировки на сирийските и съветските сили, които унищожиха домове, лечебни заведения и клиники. Конфликтът към този момент въздейства на реакцията при незабавни случаи, като пратеникът на Сирия в Организация на обединените нации Басам Сабаг наподобява изключва опцията за наново отваряне на граничните пунктове, което би разрешило на помощта да доближи до региони, следени от размирен групи.

Сирийското министерство на опазването на здравето заяви за вреди в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморско оборудване.

Властите прекъснаха доставките на природен газ и електрическа енергия в целия район като защитна мярка, а също по този начин затвориха учебните заведения за две седмици.

Културната организация на Организация на обединените нации ЮНЕСКО изрази опасения от тежки вреди в два града, включени в нейния лист на културното завещание - Алепо в Сирия и Диарбекир в Турция.

В затвор, в който са държани най-вече членове на групировката " Ислямска страна " в Северозападна Сирия, пандизчиите се разпалиха след земетресенията, като най-малко 20 от тях избягаха, заяви за Агенция Франс Прес източник.

Съединените щати, Европейският съюз и Русия изпратиха съболезнования и оферти за помощ.

Президентът Джо Байдън даде обещание на турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, че Съединените щати ще изпратят " всякаква " помощ, нужна за възобновяване от опустошителното земетресение. Украинският президент Володимир Зеленски предложи да даде " нужната помощ " на Турция, чиито бойни дронове оказват помощ на Киев в битката с съветското настъпление. Китайските държавни медии оповестиха, че Пекин изпраща спасители, медицински екипи и други доставки.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер в страната е бил през 1939 година, когато в източната провинция Ерзинджан умират 33 000 души. През 1999 година турският район Дузче пострада от земетресение с магнитуд 7,4, при което починаха над 17 000 души.

Експертите от дълго време предизвестяват, че мощен трус може да опустоши Истанбул - мегаполис с население от 16 милиона души, цялостен с разнебитени къщи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР