До 2030 г. се очаква около 20 милиона работни места

...
До 2030 г. се очаква около 20 милиона работни места
Коментари Харесай

Роботи ще заместят 20 милиона работници до 2030 година

До 2030 година се чака към 20 милиона работни места в света да бъдат поети от роботи, което ще разшири наклонността на утежняване на общественото неравноправие, повишавайки в същото време общата икономическа продукция.

Прогнозните резултати, оповестени през днешния ден, демонстрират възходящи опасения, че автоматизацията и роботите, въпреки и да оферират стопански изгоди, непропорционално унищожават нискоквалифицираните работни места и утежняват обществения и стопански стрес, написа „ Сабах “.

Проучването на „ Oxford Economi “, частна английска изследователска и консултантска компания, демонстрира, че намаляването на работните места поради увеличението на роботите няма да бъде отмерено разпределено по света или в границите на обособените страни.

Роботите към този момент завзеха милиони работни места в производството и в този момент набират мощ в услугите, с помощта на напредъка на компютърната визия, разпознаването на речта и машинното образование, отбелязва изследването.

В районите с по-ниски квалификации загубата на работни места ще бъде два пъти по-висока от тази в районите с по-висока подготовка, даже в една и съща страна, заключава изследването.

Изследванията идват на фона на натоварен спор за разрастването на технологиите като независимо ръководени коли и камиони, роботизирано подготвяне на храни и автоматизирани фабрични и складови интервенции и тяхното влияние върху заетостта. Много анализатори показват, че автоматизацията като цяло е довела до повече работни места, в сравнение с е унищожила, само че през последните години има наклонност за дефицит на умения, която прогонва доста служащи.

Според последното изследване актуалната вълна на “роботизацията ” евентуално ще докара до увеличение на продуктивността и икономическия напредък, генерирайки почти толкоз доста нови работни места, колкото и унищожава. Изследователите виждат 5 трилиона $ “дивидент от роботите ” за световната стопанска система до 2030 година от по-високата продуктивност.

“Открихме, че работните места, където се изискват повтаряеми функционалности, са най-засегнати, като тези, които работят в склад са в непосредствена заплаха ”, пишат създателите. “Работните места в по-малко структурирана среда и тези, които изискват съчувствие, креативност или обществена просветеност, евентуално ще бъдат осъществявани от хората десетилетия наред. ”

Те прибавят, че “роботите от ден на ден ще навлизат в браншове като търговията на дребно, опазването на здравето, хотелиерството, превоза, строителството и земеделието ”.

Въздействието ще бъде неравномерно според от страната и районите й, се споделя в изследването.

Но то предизвестява, че налице са дейности на политиците, целящи да забавят въвеждането на роботизирани технологии.

“Въпреки това би трябвало да се фокусираме върху потреблението на дивиденти от роботиката, с цел да помогнем на хората в уязвимите райони да се приготвят за огромния софтуерен прелом ”, пишат създателите.

“Подготовката и реакцията на обществените въздействия от автоматизацията ще бъде определящото предизвикателство за идващото десетилетие. ” /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР