До 2022 г. зрелостниците ще полагат зрелостни изпити въз основа

...
До 2022 г. зрелостниците ще полагат зрелостни изпити въз основа
Коментари Харесай

Държавните зрелостни изпити в 12-и клас ще бъдат с нов формат от 2022 г.

До 2022 година зрелостниците ще поставят зрелостни изпити въз основа на образователните стратегии, по които са обучавани при действието на Закона за националната култура и нямаме съображение да променяме формата, само че от 2022 година новият Закон за предучилищното и учебното обучение изисква към този момент да има зрелостни изпити на две нива - върху общообразователната и профилираната подготовка.

Това сподели през днешния ден при представянето на резултатите от матурите в 12-клас Евгения Костадинова - шеф на дирекцията " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в Министерството на образованието и науката. По думите й това значи да има разнообразни зрелостни изпити според от това дали един възпитаник е изучавал предмет, като профилиращ, или единствено като общообразователен, разясни Българска телеграфна агенция.

Форматът за държавните зрелостни изпити се дефинира с разпоредба на министъра на образованието и науката, като този формат следва образователните стратегии, по които се образоват учениците, изясни Костадинова. Тя добави, че учениците, които през тази година са в осми клас, ще са първият випуск, който ще държи тези нови матури в 12-и клас през 2022 година До десети клас учениците, които са признати в профилирани гимназии, не учат профилиращи предмети, само че в 11- и 12-и клас има профилирана подготовка.

Зрелостниците, които са в професионални гимназии още от осми и девети клас стартират с обособени часове по професионална подготовка. Когато този випуск приключва 12-и клас, според от това дали са учили профилирана или професионална подготовка, вторият им изпит ще бъде върху профилиращ предмет или върху професионалната им подготовка, сподели Костадинова. Тя разяснява, че " всички, които желаят да положат изпити, разнообразни от профилиращите си и от професионалния, имат право да го създадат, само че ще го вършат върху по-ниско ниво - върху общообразователната си подготовка ".

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова съобщи, че матурата по български език и литература, която е първият държавен зрелостен изпит, ще бъде идентична за всички възпитаници, които приключват.

Експертът от МОН Александър Трингов заключи, че след четири години - първият наложителен държавен зрелостен изпит ще е по български език и литература, на втория наложителен държавен изпит учениците ще могат да избират сред предмети, които са им били профилиращи, само че не български език, и от професионалната им подготовка. " Третият държавен изпит, който е по избор, към този момент могат още веднъж зрелостниците могат да избират сред предмети, като измежду тях се включва и българският език, в случай че е бил профилиращ обаче ", изясни Трингов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР