До 2012 г. Аслан Мусин (вляво) е считан за един

...
До 2012 г. Аслан Мусин (вляво) е считан за един
Коментари Харесай

Възходът и падението на Аслан Мусин

До 2012 година Аслан Мусин (вляво) е считан за един от най-влиятелните хора в Казахстан и дясна ръка на президента Нурсултан Назарбаев.

[Ак Жайык] За да се разбере ролята и въздействието на главата на семейството притежател на Garitage Аслан Мусин през годините, трябват малко детайлности за това по какъв начин действа казахстанската политика. Макар и властнически режим с доста власт, съсредоточена в ръцете на съвсем 30 години управлявалия Назарбаев, действително той не е едноличен държател на някогашната руска република. Под него има непрекъснато плаващ баланс на силите сред няколко родствени фракции и районни клана от другите краища на голямата страна. Те влизат във краткотрайни съюзи или пък си подливат един на различен вода, като се държат във съвместен надзор, без някой да може да стане прекомерно всесилен.
Аслан Мусин идва от Западния клан, а при своя разцвет през 2008-2012 година евентуално той е и неговият лидер. Преди да влезе в централната политика, той на първо време (от 1995 до 2002 г.) е аким (управител) на Актобенска област, която е най-големият индустриален район на Казахстан. А по-късно, от 2002 до 2006 година, е аким на прилежащата Атърауска област, където се намират главните нефтени залежи на страната. Радио " Азаттык " (местното отделение на " Свободна Европа " ) още тогава го разказва като кабинетен апаратчик, като под негово управление в региона са се засилили репресиите против опозиционни политици, публицисти и правозащитници.

Развитието на кариeрата му от там нататък е ударна. През октомври 2006 година става министър на стопанската система и бюджетното обмисляне, а при започване на 2007 година поема по съвместителство и вицепремиерски пост в кабинета на Карим Масимов. На изборите по-късно през годината е определен за народен представител и става ръководител на долната камара на Народното събрание. А през есента на 2008 година е назначен за шеф на администрацията на президента.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На този си пост той става едно от най-доверените лица на Назарбаев и една от вратите към него - дотолкоз, че някои казахски опозиционни медии го съпоставят с Лаврентий Берия, моторът на апарата за репресии на Сталин. На моменти даже е считан за един от евентуалните наследници на президента при постоянно появяващите се клюки за планувано отдръпване на Назарбаев. Името на Мусин се загатва неведнъж в изтеклите грами на американския дипломат в Астана, оповестени от WikiLeaks. Например на 21 януари 2010 година на частна вечеря на дипломата с тогавашния първи вицепрезидент на " КазМунайГаз " Максат Идемов той дефинира Аслан Мусин като един от най-влиятелните хора към президента.

Краят на силата на Аслан Мусин настава през 2012 година, което съгласно локални медии и анализатори евентуално е разследване на дейностите на другите властови лагери. Повод за разклащането на позициите му става кървавото потушаване на стачка на нефтени служащи в Жанаозен в края на 2011 година, което завършва с десетки жертви. Според обвиняванията на съпротива и правозащитници стрелбата в тълпата е разпоредена от считания за негово протеже регионален шеф Рискалиев, а водачите на другите кланове са съумели да показват събитията пред Назарбаев като нагнетяване на напрежението и надали не подготвян прелом.

На 15 август 2012 година Рискалиев е освободен от поста си и за малко време е под домакински арест, само че някъде през септември мярката му е вдигната и той съумява да напусне страната. Според съмнения на локални медии това е станало с протекциите на Мусин, който е съумял да изтъргува безпрепятственото бягство на Рискалиев и имунитет от гонене за себе си, против отдръпването си.

През същия септември 2013 година Мусин напуща поста на шеф на президентската администрация и потеглят клюки, че самият той ще напуща страната. Скоро по-късно обаче е назначен на нова служба, въпреки по-скоро синекурна и административна, без никакво политическо въздействие - ръководител на одитния комитет за осъществяването на бюджета.

На новия си пост той прекарва две години и през 2014 година е изпратен дипломат в Хърватия. С декрет на президента от 4 януари 2017 година, два дни след 63-ия му рожден ден, той е освободен и от този пост заради навършване на пенсионна възраст. Местни анализатори разчитат това като обществено оскърбление от страна на съвсем 15 години по-възрастния Назарбаев, заобиколен от върхушка от също по този начин от дълго време минали пенсионна възраст лица. Назарбаев се отдръпна като президент на Казахстан на 20 март 2019 година на 78-годишна възраст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР