До 20 години затвор да бъдат налагани при причиняване на

...
До 20 години затвор да бъдат налагани при причиняване на
Коментари Харесай

Гешев: Промените в НК закъсняха, до 20 г. затвор за пияни шофьори, които убиват на пътя

До 20 години затвор да бъдат налагани при причиняване на гибел след шофиране повече от 2 промила алкохол в кръвта. Това е едно от предложенията, които някогашният основен прокурор Иван Гешев е направил след злополуката с журналиста Милен Цветков.

В известие до медиите от сдружението " Справедливост за България ", на което Гешев стана основател, се показва, че предложенията му не са взети поради от депутатите.

" Заради националните избраници българите умират по пътищата на страната. Докато Киро, Бойко, Христо и Сие интимно си калибрират сглобката. Открит съвременен брак по сметка с скришен, само че преференциален единствено за тях предбрачен контракт. Искат Истанбулската спогодба тъй като слушкат Големите братя за еднополовите бракове. Дамите са непотребни и дори има искащи да ги заменят. Важно е далаверата да си върви. Единственото хубаво е, че интимните им връзки още не са наложителни за нас българите. Засега ", пишат от " Справедливост за България ".

Гешев напомня, че България е на второ място в Европейски Съюз по смъртност на пътя - 78 души на милион са умрелите по пътищата ни през 2022 година

Според него още през 2020 година той е предложил на Народното събрание санкции от 15 до 20 години отнемане от независимост или пожизнен затвор за съзнателно причиняване на гибел на едно или повече лица, в случаите, в които закононарушението е осъществено при ръководство на транспортно средство след приложимост на алкохол с централизация над 2 на хиляда; при ръководство на транспортно средство след приложимост на наркотични вещества; при липса на нужната дееспособност и при превишаване на позволената скорост на придвижване с повече от 50 км/ч.

" В изброените нагоре случаи желаех да се лишават в интерес на страната ръководените транспортни средства, без значение чия благосъстоятелност са били досега на злополуката. Освен това настоявах за лишаване на автомобил или друго транспортно средство в интерес на страната във всички случаи, в които водачът е заловен с алкохол над 1,2 промила или е дрогиран ", напомня Гешев и добавя, че като основен прокурор е издал методически инструкции за възстановяване работата на прокуратурата в тези случаи.

" Впоследствие тези методически инструкции се трансфораха в едно от основанията на някогашния министър на правораздаването Надежда Йорданова да изиска предварителното ми освобождение. Защото дръзнах да подхваща дейности, до момента в който законодателят пасивно наблюдаваше в профил ", се показва още в текста.

" Само Софийската районна прокуратура през 2022 година заведе 1000 каузи против пияни и дрогирани водачи. Средно по към три случая дневно в гр. София. Увеличение от 30% по отношение на 2021 година, когато делата бяха 762. Върхът на айсберга. Не се знае какъв брой други са си платили на служители на реда на пътя. През цялото това време Народното събрание или не работеше, или се занимаваше да узакони задкулисието и не подхващаше нужното, с цел да опази живота на българите по калпавите ни пътища – единствената “гордост ” на едно 12-годишно ръководство ", написа още Гешев, представен от Bgonair.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР