До 1 януари 2027 г. всички топломери и водомери трябва

...
До 1 януари 2027 г. всички топломери и водомери трябва
Коментари Харесай

Огласиха крайния срок, в който сме длъжни да сменим водомерите и топломерите

До 1 януари 2027 година всички топломери и водомери би трябвало да са с отдалечено отчитане. Очакванията са, че с опцията за отчитане в действително време качеството на услугата ще се усъвършенства и ще се понижат проблемите с неточностите при сметките, които плащаме, съобщи Бг он ер.

„ С измененията в Закона за енергетиката от 1 март 2021 година единствено топлите водомери би трябвало да бъдат с отдалечено отчитане. Спрямо европейската инструкция за енергийна успеваемост се постанова всичките топлинноизмервателни уреди да бъдат отдалечени. За студената вода такова конкретизиране към момента няма, само че предлагаме на семействата да поставят отдалечени системи и за топла, и за студена вода, с цел да може по този метод тяхната месечна консумация да бъде регистрирана от разстояние “, сподели шефът на отдел „ Бизнес развиване “ в „ Софийска вода “ Станислава Стефанова.

„ Модулите за отдалечено отчитане се слагат от горната страна върху циферблата. Има разнообразни водомери на пазара. Когато се обаждат клиентите в „ Софийска вода “, ние постоянно питаме какъв е водомерът, който е на инсталацията. Знаем кои могат да бъдат надградени и кои не, с цел да дадем информация “, разяснява Станислава Стефанова в студиото на „ България заран “.

Тя уточни, че има период за замяна на топлите водомери и той е до 2027 година Дотогава те би трябвало да са с отдалечено отчитане. Стефанова посочи, че единствено топлинните счетоводители имат право да утвърждават вида водомер.

„ Софийска вода “ подписа съглашение с всички топлинни счетоводители, те дадоха позволение да използваме нашите системи. Хората могат да създадат избор от кого да закупят своята отдалечена система “, изясни Стефанова.

Препоръчително е, с цел да се спести тримесечното посещаване на проверител, да бъде сложена система и за студена вода. „ Това е доста комфортно за потребителя, защото той ще получава ежемесечните си фактури на база действителна консумация на водата, която е използвал “, сподели Станислава Стефанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че монтирайки тази система, не отпада по нормативно условие един път в годината да идва проверител, защото не се регистрира единствено образно консумация, само че и се прави инспекция на инсталацията и на цялото съоръжение дали то работи вярно.
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР