До 1 април можем да доплатим подоходния данък с 5%

...
До 1 април можем да доплатим подоходния данък с 5%
Коментари Харесай

До 1 април можем да доплатим подоходния данък с 5% отстъпка

До 1 април можем да доплатим подоходния налог с 5% отстъпка. Остават две седмици, в които физическите лица могат да употребяват отстъпката от 5% от налога за довнасяне по годишната си данъчна декларация, подсети Национална агенция за приходите.

За да се възползват от понижението,
данъкоплатците би трябвало да подадат декларацията си по електронен път до 1 април.
При съществуване на неплатени обществени отговорности, предадени на инспекторите за наложително събиране, правото на отстъпка се губи. Затова от приходната организация поучават жителите да ревизират онлайн дали нямат остарели борчове. Такива могат да бъдат налози, пенсионни вноски, здравни осигуровки и други
Срокът, в който може да се употребява отстъпката, по закон е 31 март.
Тъй като тази година последният ден на месеца се пада в неделя, данъкоплатците получават удължение с още 1 ден, разясняват от Национална агенция за приходите.

Най-бързо и елементарно декларирането и заплащането на отговорностите става през  Те са налични с личен идентификационен код, който се издава гратис от Национална агенция за приходите, или с дипломиран електронен автограф.
Приходната организация предлага на данъкоплатците да се възползват
от . В тях са въведени данни за получените през 2023 година приходи – заплати, възнаграждения, наеми, агросубсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет. Освен това са въведени данни и от продажба на моторни транспортни средства, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за употребените посредством шеф данъчни облекчения.
Интересът към „ лесните “ заявления – попълнените авансово от чиновници на НАП, е огромен.
Само за седмица 85 000 данъкоплатци са се възползвали от тази опция. Приходната организация разгласи, че пуска тези заявления, на 12 март и още в същия ден 18 000 души са заявили приходите си по този метод.
Попълнените декларации са налични в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите.
Освен по електронен път декларациите могат да се изпратят по пощата. Може и да се подадат на място в офис на Национална агенция за приходите или в някои пощенски станции. Там непосредствено ще бъде публикуван входящ номер.

Крайният период за подаване на декларациите за персоналните приходи и за плащане на налога за довнасяне (ако има такъв) е 30 април.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да получите от уеб страницата на Национална агенция за приходите – . Информация има и в  на приходната организация или на телефони: 0700 18 700; 02/9859 6801 на цена, според цената на телефонния оператор.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР