До 1,5 млрд. кубични метра природен газ може да бъде

...
До 1,5 млрд. кубични метра природен газ може да бъде
Коментари Харесай

„Булгаргаз” получи 13-годишен достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската „Боташ”


До 1,5 милиарда кубични метра природен газ може да бъде трансфериран годишно към България от Турция

„ Булгаргаз ” подписа 13-годишно съглашение за достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „ Боташ ”.

Документът бе подписан в Министерския съвет от управленията на „ Булгаргаз ” и „ Боташ ” в наличието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез.

Енергийният министър Росен Христов дефинира момента като „ исторически ” и като „ едно огромно ново начало ”:

„ Благодарение на това съглашение ние осигуряваме опция да закупуваме газ от всички вероятни международни производители и да го разтоварваме в турска страна, където на нас логистично ни е най-удобно. Както знаете, през миналата година имахме съществени проблеми с доставките на полутечен природен газ поради дефицита на инфраструктура и претоварването на терминала „ Ревитуса ” в Гърция. Сега взаимно с сътрудниците от Турция решаваме този проблем, като желая да подчертая, че това решение е освен от национално и районно значение, а и от европейско ”, съобщи той.

„ Срокът на това съглашение е 13 години, 1,5 милиарда куб. м. газ годишно ще бъде трансфериран като сигурността на доставките в Европа и България ще бъде нараснала ”, съобщи от своя страна турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез. „ Благодарение на общите старания този потенциал ще бъде разполагаем, даже и повишен “, съобщи още турския министър.  

След подписването министър председателят Гълъб Донев ще беседва с министрите Христов и Дьонмез. Очаква се да бъдат разисквани и други благоприятни условия за съдействие в областта на енергетиката сред България и Турция.

По-късно Румен Радев ще одобри министър Фатих Дьонмез.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР