DNV GL, един от най-големите международни сертификационни и класификационни центрове

...
DNV GL, един от най-големите международни сертификационни и класификационни центрове
Коментари Харесай

70 % от електроенергията през 2050 г. ще се произвежда от ВЕИ, според прогнозата на DNV GL


DNV GL, един от най-големите интернационалните сертификационни и класификационни центрове в енергийния бранш, прочут също по този начин и като и като енергиен съветник е подготвен с новата си Прогноза за международното енергийно развиване, или по-точно за готвещата се енергийна промяна към 2050 година В отчет с размер от 324 страници е в детайли разказано развиването на международния енергиен бранш през идващите десетилетия.
„ Енергийната ни прогноза се основава на опитите на хилядите инженери от DNV GL, работещи както в нефтогазовия бранш, по този начин и в електроенергетиката “, отбелязва ръководителят на компанията, като обръща внимание на това, че тези хора вземат участие в построяването на енергийната инфраструктура, която ще продължи да се употребява и в бъдеще.

В самото начало е оповестена графика, на която са маркирани плануваните дати за основните промени на енергийния пазар до 2050 година Така да вземем за пример пикът при потреблението на нефт се чака да е през 2023 година, а на природен газ – през 2034 година

Пикът на потреблението на последна сила DNV GL предвижда през 2035 година Повишаването на енергийната успеваемост играе тук основна роля (потреблението на сила на единица Брутният вътрешен продукт ще спада по-бързо от растежа на БВП).
„ Характеристиката на енергийната промяна ще се дефинира от енергийната успеваемост “.

Пикът на ползване на първична сила ще настъпи още по-рано – през 2032 година Природният газ ще е главен източник на първична сила.

Освен това DNV GL предвижда доста бърз растеж на електрическия превоз. Секторът ще се развива по така наречен S крива. В Европа да вземем за пример, още през 2027 година електрическите автомобили ще обезпечават най-малко 50 % от продажбата на леки коли. През 2042 година международният парк от леки и товарни коли ще бъде електрически. Електрификацията на превоза ще играе основна роля в понижението на потреблението на последна сила, защото ще намали е енергоемкостта на стопанската система – електродвигателят е 3 пъти по-ефективен от мотора с вътрешно горене.

DNV GL предвижда бърз растеж на електрификацията на крайното ползване на сила – делът на електрическата енергия ще нарасне от актуалните 19% до 45% през 2050 година Съответно съществено ще се усили производството на електричество – от актуалните 25 хиляди ТВтч до 66 ТВтч към 2050 година При това структурата на произвеждане ще се промени до неразбираемост – към 70 % от международната електрическа енергия ще се създава от слънчеви акумулатори, фотоволтаици (40 %) и вятърна енергетика. Делът на ВЕИ в производството на международната електрическа енергия ще съставлява към 80 %. Установената мощ от фотоволтаици ще доближи 19,1 хиляди ГВт.

Тези промени на енергийния бранш ще изискват значително преформатиране на мрежовите оператори и всеобщо въвеждане на съоръжения за предпазване на сила.

Разходите за сила (в това число инвестициите) в света ще набъбнат от актуалните 4,5 трлн. $ годишно до 6 трлн. $ годишно към 2050 година В % от Брутният вътрешен продукт обаче ще намалеят от сегашните 5,5 от Брутният вътрешен продукт до 3,1 % от Брутният вътрешен продукт към 2050 година

Структурата на разноските също ще се промени радикално. Ако през днешния ден забележителна част от тези разноски са за гориво, то в бъдеще ще доминират финансовите вложения във ВЕИ и мрежовата инфраструктура.

Що се отнася до тематиката за декарбонизацията, създателите на прогнозата чакат, че първата година с нулеви излъчвания ще бъде чак 2090 година

Докладът на DNV GL - https://eto.dnvgl.com/2018/foreword
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР