Дните преди откриването на парка бяха съпътствани от масова рекламна

...
Дните преди откриването на парка бяха съпътствани от масова рекламна
Коментари Харесай

Откриване, закриване и нови въпросителни около "Исторически парк"

Дните преди откриването на парка бяха придружени от всеобща рекламна акция из цялата страна

© Цветелина Белутова Историческият парк край Варна публично отвори порти, малко преди още веднъж да ги затвори за довършителни действия.Фирмата има нов автентичен притежател, а измежду акционерите личат познати имена.Остава неразбираемо по какъв начин ще бъдат събрани парите за дотъкмяване на парка, откакто към този момент не се продават акции, а входът през мощния сезон ще бъде свободен.
След като преди месец " Капитал " писа за " Исторически парк ", вестникът бързо се трансформира в цел за основателите на атракциона край Варна. В изказаните предизвестия за нереалистично звучащите обещания към вложителите за бързо замогване изпълнителният шеф на сдружението Ивелин Михайлов виждаше офанзиви и поръчки, които той изливаше във видеообръщенията си в обществените мрежи. И всички скептични критици трябваше да бъдат разрушени на пух и прахуляк на 22 юни, когато паркът публично щеше да отвори порти.

Това малко или повече не се случи. Наистина обявеното събитие се състоя, само че паркът отвори единствено с цел да затвори ден по-късно. От там оповестиха три седмици до идващото по-перманентно отваряне поради довършителни действия. Нуждата от такива бяха явни – посетителите бяха посрещнати от кирки, лопати, колички и паркирани наоколо багери и валяци. Малко по-късно Михайлов разгласи, че до момента в който не завърши цялостното довеждане докрай на първия стадий на парка, входът за всички ще бъде свободен – макар че на уеб страницата не престават да се продават билети и до този миг.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Така дни преди новия период и новия късмет да посетите увеселителното оборудване въпросите не изчезват, а и се появяват нови. Безплатният вход прави все по-неясен модела на финансиране на " Исторически парк ", защото след откриването би трябвало продажбата на акции да е завършила. Според Михайлов събраната до момента сума е 70 млн. лева (макар това число да не може да бъде потвърдено), а плануваната инвестиция е 250 млн. лева

В същото време беше оповестен финансовият доклад на сдружението за 2018 година, в което сходни суми няма – приходите са едвам 64 хиляди лева, а загубата – 666 хиляди лева, както и облигационни заеми на стойност 1.87 млн. лева Което повдига въпроса и къде отиват парите на вложителите. Доколкото те не вземат участие в нарастване на капитала, а ги купуват от сегашни акционери, парите е обяснимо да не са в салдото на " Исторически парк ". Но това оставя риска притежателите на акциите да се окажат притежатели в кухо сдружение. Според Имотния указател то е притежател на терените в с. Неофит Рилски, само че това може да се промени във всеки миг.

Така единствена гаранция за вложителите се явява доверието им в самите лица зад плана. Което също може да се промени във всеки миг. Реално към през днешния ден няма точна информация за акционерната конструкция на сдружението, като негов автентичен краен притежател е посочен непосредствен до Михайлов юрист, а в плетеницата компании към парка изскачат и други забавни лица.

" Капитал " се свърза с " Исторически парк " за втори диалог с Ивелин Михайлов след откриването, само че предлагането бе отказано.

Ханът в сянка

Ивелин Михайлов може да е изпълнителен шеф и медийното лице на компанията, която той основава 2013 година, и парка, само че от 2016 година притежател на " Исторически парк " се води юристът на сдружението Анатоли Савов. Тогава той записва нарастване на капитала от 950 хиляди лева Савов е посочен неотдавна и като от 30 май публично автентичен, като би трябвало да има към 80% от акциите.

За разлика от хиперактивния (особено в обществените мрежи) Михайлов за Савов не се знае съвсем нищо и в общественото пространство няма негови фотоси. Единствената информация за него, като се изключи че е юрист към колегията във Варна, е в Търговския указател, където той е записан като част от няколко компании и фондации, във всичките от които участник е и Ивелин Михайлов.

За вложителите личността на Савов е значима, тъй като, купувайки акции, действително те не влагат пари в парка, а ги превеждат на продавача. Оттам нататък по какъв начин, дали и до каква степен тези средства се озовават в сдружението не е ясно.

Според Димитър Пенчев, някогашен съветник в " Тогедър ", обвързваното сдружение, чиито чиновници продават акции като физически лица, по време на набирането на капитал е било теоретично допустимо да се купят акции непосредствено от Савов, само че " само че дефакто той постоянно беше доста ангажиран и те идваха от някъде другаде ". В самото " Тогедър " съдружници са няколко лица, като главен дял има брачната половинка на Михайлов.

" Капитал " изпрати въпроси към Анатоли Савов във връзка с финансирането на плана, проектите му за завършването и бъдещето му, както и други, само че от " Исторически парк " отхвърлиха отговор на тях.

Жената на кмета

На последното заседание на акционерите на сдружението още веднъж са участвали единствено четирима акционери, без да е посочено кой какъв брой има – Савов, Николай Хитов (като представител на " Експерт консултинг груп " ) и двамата съдружници в " Трежър ", компанията, която е натоварена с художественото осъществяване на парка и в която отиват огромна част от събраните средства – Николай Нинов и Силвия Попова. Именно последната е най-интересното от четирите имена.

Силвия Попова е брачна половинка на кмета на Пазарджик Тодор Попов, който сега кара четвъртия си мандат отпред на регионалния град, определен за последно през 2015 година като самостоятелен. Двамата станаха известни на национално равнище точно през 2015 година, когато надалеч преди сегашните кавги с парцелите на властта следствие на bTV сподели, че със заплата от 2000 лева като кмет фамилията живее в затворен комплекс с басейн и изкуствена река на стойност съгласно малкия екран 1.5 млн. лева Имотът се намира в село Паталеница. Година по-късно прокуратурата и Национална агенция за приходите оповестиха, че не са разкрили нищо неправилно. Разследването тогава сподели и че Попова живее в комплекс в софийския квартал " Витоша ", благосъстоятелност на компанията " Заводски градежи ", един от честите реализатори на огромни публични поръчки в Пазарджик.

Последвало следствие на " Банкеръ " оттогава пък сподели, че компаниите на Попова употребяват забавни финансови способи, като да вземем за пример компанията " Томороу ", където тя е едноличен притежател. Тогава компанията има доходи от 8 хиляди лева, само че и заем за 100 хиляди лева, чиято цел е само да заплаща заплатата на притежателя, т.е. Попова.

Справка на " Капитал " демонстрира, че тази процедура не се е трансформирала и въпреки консултантската компания към този момент да има доходи от 46 хиляди лева, тя е с негативен капитал поради дълготрайни отговорности на стойност 207 хиляди лева

Силвия Попова също по този начин е и един от консултантите на " Тогедър ", както и съучастник в консултантската компания, посредством чиито чиновници се продаваха акциите на " Исторически парк ". Тя е посочена на уеб страницата като основен управител екипи. Според последната имуществена декларация на фамилията тя държи 2.5% от акциите в " Исторически парк ". Общо Попова взе участие в осем компании, в множеството от които личат имената и на Анатоли Савов и Ивелин Михайлов.

" Капитал " изпрати въпроси към Силвия Попова във връзка с нейното присъединяване в " Исторически парк " и " Тогедър ", както и на каква цена е закупила акциите в парка, само че от " Исторически парк " отхвърлиха отговор на тях.

Когато сметките не излизат

" Исторически парк " е парк с взор към предишното, само че множеството въпроси са ориентирани към бъдещето му. Според последната информация от общо милион акции има 200 хиляди продадени на дребни акционери, а Ивелин Михайлов твърди, че са събрани 70 млн. лева, въпреки тази сума да не може да бъде доказана и сметките да не излизат. Също по негови думи обаче за цялостното довеждане докрай на плана са нужни 250 млн. лева Предвид че паркът ще пропусне огромна част от мощния сезон тази година поради затварянето за дотъкмяване, а по-късно ще работи и известно време без заплатен вход, не е ясно по какъв начин ще бъдат събрани парите за довършването му.

Друг неразбираем миг са облигационните излъчвания, които са подписани 2014-2015 година Според известията тогава множеството от тях са със период 30 месеца (някои - 18 месеца) и би трябвало да са изплатени. По финален доклад " Исторически парк " дължи 1.9 млн. лева по тях, което значи, че евентуално са разсрочени. Също по този начин най-малко в началото те са били сключвани при 40% годишна рента, платима на падежа. За сдружение, което до момента на практика няма доходи, финансирането на това заплащане повдига от ден на ден въпроси.

При тези данни и неналичието на съответни пояснения планът мъчно би бил продаден на професионални вложители. Разбира се, такива не се и търсят, като акциите се продават не толкоз въз основата на финансов разбор, колкото на патриотични усеща. От гледната точка на един съветник

Димитър Пенчев е някогашен съветник в " Тогедър ". Казва, че компанията го е " сграбчила " с финансовата литература, която издава, както и посредством препоръките на финансова тематика, които са му дали. Когато се среща с " Капитал ", той държи да спомене, че към момента има вяра в самия план " Исторически парк " и желае той да успее. " Силно се надявам паркът да проработи, споделя Пенчев. Има доста червени лампи, които ме водят, че това е скица, само че има и нещо вътре в мен, което се надява да не е. "

Пенчев работи в " Тогедър " едвам три месеца, в края на 2018 и началото на 2019 година. Една от първите му задания е да сформира лист от най-малко хиляда души – негови познати, на които да опита да продаде акции в " Исторически парк ". " Отне ми три дни, с цел да направя лист, като следях кой с какво се занимава, с цел да таргетирам по-добре. Знаехме по какъв начин да влияем на хората, а и в последна сметка задачата ни беше да продаваме ", споделя той.

В процеса самият той взема решение да влага в парка, като продаде жилището си, с цел да финансира покупката. Преди това обаче стартира да прави опреснителен ремонт, с цел да вдигне цената на парцела. Именно в този интервал той схваща, че негови сътрудници консултанти от " Тогедър " си купуват акции по чудноват метод – посредством капариране с 2000 лева на пакет от акции на една цена, с цел да могат по-късно те да бъдат препродадени на друга. Практиката е огромен пестник за Пенчев, който самичък споделя, че е търгаш, само че от самото начало в " Тогедър " всички са му казвали, че спекулантството е нещо неприятно, мантрата била, че всичко би трябвало да се прави за парка като дълготрайна инвестиция.

" В един миг осъзнах, че се приказва едно, а се прави друго. Успях да погледна отвън балона си, тъй като вътре е фракция. В дословния смисъл на думата. Влизаш на образование, всички стават прави и цитират стихотворение. Когато разбрах за схемата с капариране на акции, помислих и по-късно взех решение да напусна. "

Пенчев напуща компанията, без да е продал нито един пакет от акции. Провалът в работата му в този момент му се коства като нещо положително, тъй като " в случай че нещо стане, след това би трябвало да давам пояснения на доста хора. Бях безкористен до един миг, само че по-късно взех решение, че е по-добре да се обадя на всички хора, с които съм приказвал, и да им обясня какъв е риска ".

Завършва с положителни думи за някогашните си сътрудници, за които споделя, че " са всеотдайни и работят доста ". И прибавя: " Силно се надявам да не става дума за скица и да изгорят хората надолу по веригата. Защото тези от горната страна в никакъв случай не гърмят. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР