Дните на българското кино в Рим в края на септември

...
Дните на българското кино в Рим в края на септември
Коментари Харесай

Фелини, изваян от Чапа, ще краси Рим

Дните на българското кино в Рим в края на септември ще бъдат придружени от серия арт събития. В сърцето на Вечния град ще бъде открит бюст монумент на Федерико Фелини. Както се знае, професор Георги Чапкънов е единственият скулптор в света, на който е театралничил великият режисьор. Публиката ще гледа документалния филм „ Безсмъртният Фелини – прераждането в изкуството “ и ще звучи ария на Стефан Димитров, отдадена на стогодишния празник на маестрото.

Зад акцията с паметника на Фелини са Антонела Ферари, шеф на списание Freetime, огромният другар на България и бивш публицист в редакция „ Предавания за чужбина “ на БНР Фатима Маща-Каранова и Тереза Пуртификато - прочут филантроп и притежател на фамозната римска  галерия „ Итал арте “. Изключителният културен план се реализира със съдействието на общината на Рим и българския дипломат в Италия, Негово превъзходителство Тодор Стоянов. Между гостите на тържеството се чакат министърът на културата на Италия Алберто Бонисели, чиято брачна половинка е пловдивчанката Лучия Велева, кметовете на двете столици Вирджиния Раджи и Йорданка Фандъков. Фатима Маща-Каранова и Тереза Пуртификато са в България за дефинитивно конкретизиране на детайлите, свързани с паметника.

„ Не можех да допускам на ушите си, когато чух, че Фелини се е съгласил да ми театралничи даже за 15 минути. Появи се с белия си шлифер – вървеше против мен, аз – против него. Като наближи, сподели: „ Ти си Чапи “. Заговорих му на френски – знам го като ром, само че и той тъкмо толкоз го знаеше, тъй че всичко беше идеално. Нямахме потребност от преводачи. Отидохме при глината, а аз крещя на жена ми: „ Бързо му дай няколко скулптурки “, а той стартира да ги гали. „ Това са мои работи под твое въздействие “, обясних му аз. Така минаха 15 минути. И му рекох: „ Това е, Федерико, 15 минути – край “. А той ми отвърна: „ Давай, Чапи, ще ти театралнича, колкото би трябвало “. Беше необикновено. Никога не съм и мечтал за това “, разказвал е Чапа пред „ Стандарт “ за срещата си с гения на киното.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР