Дни след началото на есенната сесия на парламента срещу ГЕРБ

...
Дни след началото на есенната сесия на парламента срещу ГЕРБ
Коментари Харесай

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, пред „Труд“: Председателството на ЕС ни задължава да търсим мостове за политически консенсус

Дни след началото на есенната сесия на Народното събрание против ГЕРБ се включиха и депутатите от „ Воля “, които желаеха избор на съмнение към кабинета „ Борисов 3 “. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не разреши на своите да влизат в словесни дуели с избраниците на Веселин Марешки. И вместо това очерта законодателната стратегия на ръководещото болшинство с всички основни гласувания в пленарна зала. А за край е предложил на депутатите от ГЕРБ, че би трябвало да се дистанцират от еднодневните политически кавги с присъединяване на опозицията, защото разправиите с Българска социалистическа партия „ единствено разрушават имиджа на българските институции “.

– И партия „ Воля “ на Веселин Марешки заприказва за избор на съмнение, господин Цветанов. Още сме при започване на есенната сесия на Народното събрание, а гласът на опозицията се усили с още един – за какво?

– Подобни планове наподобяват по-скоро като опит за позициониране. В началото на работата на този парламент, депутатите от „ Воля “ може би имаха едни упования, а след това видяха, че би трябвало да получават политическа еднаквост, с цел да бъдат видяни, откакто не са в ръководството. Може би са решили, че е по-правилно да пригласят на политическата реторика на Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи. Не считам, че са изключително откровени, тъй като обстановката в страната е много по-различна от изказванията на господин Марешки, че в действителност нищо не се е случва. Ако в този момент кажем, че нищо не се е случило в страната след двустранните срещи на министър-председателя с президента на Франция Еманюел Макрон в Париж, а по-късно и в България, с канцлера Ангела Меркел, с турския президент Реджеп Ердоган, със Зоран Заев, с Алексис Ципрас, след контракта за добросъседство и съдействие сред България и Македония … Всички тези срещи дадоха подтик за по-добро отношение на целия Европейски съюз към Западните Балкани. А ние се намираме в район, в който е витално значимо и нашите съседи да бъдат добре и да имат европейска вероятност. Защото всички ние отчитаме, че участието на България в Европейски Съюз е донесло повече позитиви, в сравнение с негативи. Изследванията демонстрират, че към 75 % от българите поддържат европейската интеграция на страната. Аз съм уверен, че на сходен % възлиза и поддръжката за Европейски Съюз и измежду съседите ни- бъдещи европейски жители от Западните Балкани. Защото и те като нас виждат в европейската вероятност гаранция за сигурността и стабилността в района. Не е съществено да се твърди, че нищо не се е случило в страната на фона на 3,6 % стопански напредък за първото полугодие на 2017 година, на фона на засилващия се инвеститорски интерес към нас и в навечерието на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Длъжни сме да търсим мостове между тях, с цел да издигнем дружно престижа и престижа на страната ни. Българските жители няма да простят нито на ръководещи, нито на съпротива, в случай че в навечерието на нашето председателство, ние се занимаваме с дребни политически сметки. Времето ще покаже, че по-правилното и по-полезното за страната и за всички български жители политическо държание е, когато политиците ни се стремят да си приказват и могат да си протегнат ръка и да загърбят персоналните си нападки в името на решение на проблемите – както на локално, районно равнище, по този начин и на национално.

– Това го разбирам като концепция за покана или апел към всички парламентарни партии за прекъсване на политическия реваншизъм от парламентарната естрада. Така ли е?

– Ние сме артикулирали сходна теза неведнъж. Подобни планове са заявили в своето кардинално говорене и множеството от съответните ръководители на парламентарните групи. Но за жалост по-късно бързо се вижда, че действителностите внезапно се разминават с декларациите от парламентарната естрада. Аз мога да заявя изрично, че ние не атакуваме никого от съперниците си, като част от нашите политически тактики. Нещо повече – при всяка опция се дистанцираме от сходно държание, което в последна сметка разрушава имиджа на българските институции. Точно в Народното събрание, в който посредством депутатите би трябвало да е показан по най-хубавия метод българския народ, сме длъжни да намерим общ език. И ние от ПГ на ГЕРБ го демонстрирахме с полагането на общи старания за работа сред комисията за председателството на Съвета на Европейски Съюз под управлението на господин Вигенин и комисията за външна политика на Джема Грозданова. Знаете, че преди месец направихме едно общо съвещание по самодейност на двете комисии, които имат директно отношение към тематиките, които ще бъдат обсъждани по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз. Обсъдихме и съответните задължения на Народното събрание. На това съвещание присъствахме представителите на всички парламентарни групи дружно с ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев. И тогава говорихме съответно какво следва и какво тъкмо би трябвало да създадем дружно. Аз мисля, че в отрасловите комисии нямаме разминавания. Но се случва от време на време на напред във времето да излизат някакви персонални упоритости на избрани фактори в парламентарните групи и от там към този момент стартира да се генерира напрежение, което автоматизирано поврежда обществения облик на политическата класа у нас. Председателството ни ангажира да се държим като същински европейски политици и да търсим повече от всеки път политически консенсус между тях. Различията сред партиите в Народното събрание не пречат, а напротив-допринасят за по-добро законодателство. И ние от ГЕРБ желаеме опозицията да бъде мощна и смислена както в рекомендациите си, по този начин и в политическите си рецензии. Знаете, че постоянно когато няма работеща съпротива, няма по какъв начин да има и дейно ръководство. Препоръката ми е да работим по метод, по който фактически да излагаме тезите си посредством смислени причини, с цел да усъвършенстваме ръководството и в същото време всяка една от политическите сили да реализира политическите си цели.

– На фона на тези послания, ще се извините ли на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че от ГЕРБ я наричате „ госпожа Лъжа “?

– В политическите диспути, водещи се по време на парламентарните избори, от време на време се минават границите на положителния звук. За да произнесе някой сходни думи, значи ответната страна е направила в пъти повече против него. Ако ние фактически проумеем значимостта на това у нас да има логичен политически спор, това би било нещо положително за страната, само че и за политическата класа. Аргументите би трябвало да бъдат водещи, когато се вземат политически решения. Аргументите би трябвало да изземат мястото на квалификациите, с които в този момент изобилства политическия ни живот. Давам си сметка, че сме допускали неточности и че от време на време не е трябвало да имаме сходно държание, тъй като по този начин не се печелят гласоподаватели. Това е като в фамилията – постоянно можеш да наругаеш детето си или различен член на фамилията си, само че знаеш, че това не води до единодушие и до взимане на значими решения за семейството. Смятам, че би трябвало да бъдем доста по-консенсусни и да запазим естествени човешки връзки между тях при всевъзможни условия.

– Как ще коментирате кулоарните прогнози, които прави опозицията, че незабавно след Председателството ни на Съвета на Европейски Съюз, страната ще се изправи пред следващите предварителни парламентарни избори? Нещо повече, че това може да се случи и по време на самото председателство?

– Няма да бъдем национално виновни политици, в случай че приказваме за оставки по време на председателството. Защото дано да повторя, че в първото полугодие на 2017 година имаме 3,6 напредък. Ако имаме нужния остатък, който да способства за съфинансирането по всички европейски планове, това значи, че ние няма да усилваме недостига. Страната ни ще бъде постоянна, което незабавно ще даде положителни сигнали към всички евентуални вложители, които имат интерес да вършат бизнес в България. Имаме увеличение на туристическия поток, имаме съществени връзки с нашите съседи за създаване на транспортни коридори, които обрисуват една вероятност за 5, 10 и даже 15 години напред. И може би за първи път от доста време насам се вижда политическо говорене за нещо по-дългосрочно. За да се развиваме е значимо да имаме визия за това, какво ще се случи след 15 и повече години. Намирайки се на извънредно значимо геостратегическо място и при забележимите старания на премиера за дейна външна политика на Балканите, България печели изключителна поддръжка. И ние би трябвало да използваме рационално целия този запас и да се възползваме оптимално от това, че и Германия, и Франция, и целият Европейски Съюз дефинират България като благонадежден и постоянен сътрудник и поръчител за външната сигурност на Европейски Съюз. Опозицията е в правото си да търси своята легитимност даже и посредством искане на оставки, обикновено е тя да се стреми към властта и да предлага опция за едно бъдещо ръководство. Друг е въпросът обаче, че нашата съпротива в действителност не предлага опция. Тя споделя единствено „ ние желаеме да ги махнем, да ги свалим от власт, тъй като не са ни симпатични “. Но при сходно самоцелно говорене не се държи сметка за действителностите. А ние сме длъжни да държим сметка по тази причина, че минималната работна заплата от следващата година става 510 лв., а междинната работна заплата ще е 1500 до края на мандата. Това са следващите поети задължения за увеличението на приходите на хората. Знаете, че при пенсиите също бяха направени 2 стъпки към промени. В сферата на образованието вършим голяма инвестиция, която ще даде резултати след 5-10 години и в просветителната система ще влязат млади, ерудирани фрагменти, които ще бъдат стимулирани и поради увеличените хонорари и поради поддръжката, която страната показва към тях. По същия метод подхождаме към другите секторни политики – опазване на здравето, сигурност, обществена политика, туризъм, административно обслужване и така нататък Всичко това става, когато има работеща стопанска система, политическа непоклатимост и политическа воля нещата да се случват. И извинявайте, само че когато имаме тези обнадеждаващи индикатори за икономическо развиване на страната от началото на годината, когато имаме кредитни организации, които дават извънредно висока оценка за страната ни и рекомендации да се влага в България, ние да споделяме, че не сме удовлетворени от държавното управление и желаеме да го махнем – това не звучи изключително съответно.

– Твърде нежна е обаче парламентарната аритметика, която поддържа кабинета.

– А вие какво оферирате? Да сложим страната на една въртележка и да вършим избори до дупка? В политиката най-важното е да имаш възприятие за отговорност. Най-лесното беше да вървим към необятна коалиция, която да сплоти ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Но това щеше да бъде злополука и за двете обединения. Щяхме да загубим своята еднаквост, а хората щяха да кажат – влязоха и се схванаха. В момента е ясно – има Българска социалистическа партия, които са в съпротива, има и ГЕРБ, които образуват парламентарно болшинство с Обединени патриоти и оттук насетне конфликтът би трябвало да става на полето на концепциите и политиките.

– Доколко разчитате на поддръжката и на Движение за права и свободи – вземам мотив от обстоятелството, че като членове на АЛДЕ в Екологичен потенциал, прекомерно постоянно либералите гласоподават с вас – с десните от ЕНП?

– На моменти ние получаваме тяхната поддръжка по кардинални въпроси. Това е нещо, което те са показали в предходни години. Давам образец с плоския налог – това е доста ясна тяхна политика, която те са отстоявали. Движение за права и свободи не са излизали от рамката, която са си задали през последните няколко години. И това е мощната страна на един политически индивид, който не трансформира профила и полезностите си. Но когато приказваме за общонационални ползи, аз мога да кажа, че ние разчитаме и на поддръжката на Движение за права и свободи, и на Българска социалистическа партия. Когато се водим от чисто политически критерии, вие сама казахте, че либералите по принцип са доста по-близки до ЕНП и това беше демонстрирано в Европейския парламент и при избора на съответните комисари.

– Да не ви се обидят за тази добра оценка на Движение за права и свободи сегашните ви съдружни сътрудници от Обединени патриоти? Ще ги сравните ли като държание към днешна дата с реформаторите от предния кабинет?

– Говоря и за Българска социалистическа партия, и за Движение за права и свободи в подтекста на общонационалния ни интерес. Трябва да бъдем политици, които да споделяме на положителното – положително. Където се разминаваме, дано всеки отстоява кардиналната си позиция. Мога да кажа, че Обединени патриоти са много правилни. Имаме съответното съдружно съглашение и диалозите се водят от кардинални позиции. Към момента нямаме терзание, че някой е отстъпил от поетите задължения в взаимната ни управническа стратегия. И тук желая да им благодаря за парламентарната поддръжка, която обезпечават на държавното управление, тъй като без Обединените патриоти няма по какъв начин да създадем това болшинство и да одобряваме нужното законодателството.

– От няколко дни в обществените мрежи вървят апели и закани за огромен антиправителствен митинг тъкмо в деня, когато диалогът ни ще е отпечатан на страниците на „ Труд “ – на 11 септември. Коментарът ви в задатък?

– Бих се върнал 16 години обратно. На 11 септември 2001 година светът бе разтресен от терористичните актове в Ню Йорк. Ще ми се да сме по-градивни и продуктивни. Нека не бъдем от тези, които единствено отхвърлят и ненавиждат. Повярвайте ми, по-добре е да разсъждаваме умерено и умно. Казвам го към този момент и от опит, тъй като, когато влязох в политиката, желаех в този момент и незабавно да се случва всичко. Създадох си доста врагове. И то не толкоз заради това, че бих отстъпил от политиките, които съм декларирал, а поради метода, по който ги представях. Затова считам, че колкото по-малко експанзия има, колкото по-малко негативизъм – това дава по-добра вероятност за всички, без изключение. Много ми се желае да приказваме за 11 септември като за начало на седмицата в която се открива образователната година у нас. Възползвам се от случая да поздравя родителите, които за пръв път ще заведат децата си до класната стая и да пожелая попътен вятър на всички първокласници, на всички възпитаници и учители. Нека се опитаме всички дружно да понижим експанзията в учебните заведения. Всеки родител желае да знае, че детето му отива на учебно заведение, с цел да се върне оттова с повече познания, а не с следващата доза отрицателна сила.

Нашият посетител

Цветан Цветанов е зам.-председател на ГЕРБ и ръководител на ПГ на ГЕРБ в 44-тото национално заседание. Министър на вътрешните работи в първото държавно управление на ГЕРБ с мандат 2009-2013 година. Роден е на 8 април 1965 година. Завършва курс по мениджмънт в Международната правоохранителна академия в Розуел, специализация в Сикрет сървис във Вашингтон, курсове на ФБР, Департамента за вътрешна сигурност на Съединени американски щати (2005). Семеен, с три дъщери.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР