Дни след като коалиционните партньори внесоха тихомълком предложение за увеличаване

...
Дни след като коалиционните партньори внесоха тихомълком предложение за увеличаване
Коментари Харесай

Чия хазна ще се напълни най-добре с удара срещу бездимните изделия

Дни откакто съдружните сътрудници внесоха тихомълком предложение за увеличение на акциза на бездимното тютюнево произведение бездимното тютюнево произведение IQOS, шефката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова изясни изглеждащата изцяло лобистка корекция само за повече доходи в бюджета. Странният тайминг на сходно решение пък се дължал на подценен резултат от навлизането на продукта в България.

След въпросното умозаключение, изречено в ефирен ефир, на ГЕРБ ще им се наложи изберат по-лесната им за опрощение отрицателна версия. А вариантите са сведени до най-малко. Или по-точно казано – те са две. Първата – за съвсем 10 години на власт партията е потънала в зависимости и в този момент е ред да се " отблагодарява " с лобистки решения, целящи да съсипят конкуренцията на производители на цигари у нас. Ако пък реши, че сходно пояснение е нелицеприятно или неправдоподобно, ГЕРБ може да прибегне и до различен мотив: в средата на годината хазната незабавно се нуждае от задръстване на дупки. Същите, които Борисов твърди, че извънредно незабавно цялостни с приходи от преборената контрабанда.

Засега е видно против кого е ориентирана поправката – компанията Philip Morris, която все още е единствената, която записала и продава бездимни произведения в България.

Ако смяната бъде призната, България ще сътвори казус в Европейски Съюз, където никоя друга страна не полза бездимните произведения като стандартни цигари, а акцизната ставка е според от наличието на тютюн в стиковете и е приблизително 20% от акциза за класическите цигари.

Гласуването на поправката ще вдигне цената на тютюневите стикове за IQOS двойно до 10 лева за кутия. Това работи и против пушачите, които към този момент са зарязали цигарите и са избрали по-безвредната (никой не твърди, че е изцяло безвредна) опция за себе си и за близките. Това явно устройва цигареното лоби, чийто ползи ГЕРБ и " Обединени патриоти " се втурнаха да пазят под претекст, че " лобират " за хазната.

Нищо чудно обаче с изключение на държавната хазна, да се възползват и партийните каси. Такава логичност подсказва и различен ход на ръководещите - да спестят по-голямо облагане на хазарта, каквито оферти имаше, както и да лимитират рекламата му.

По някаква причина мъдрите български ръководещи избират да насърчат
хазарта, само че да лимитират или напряко изкоренят използването на бездимни тютюневи произведения.

Разбира се, тематиката постоянно може да бъде потопена от медийната машина, близка по пеевски фасон до властта, както и от прясно отгледаните сякаш консервативни медии и прилежащите към тях също толкоз сякаш консервативни кръжоци. В този смисъл, услужливо, единствено преди няколко дни, откакто " джендърът " към този момент се поизтърка като опасност номер едно за българското общество, Вътрешна македонска революционна организация се пробваха да я заменят с нова - " легализирането на педофилията ". Подобна дъвка, подета от към този момент упоменатите консерватори и патриоти, изключително в летния изсъхнал откъм вести сезон, може в действителност да отклони вниманието на и без друго политически разсеяния жител. Този път обаче тематиката за несломимия български дух, ген и прочие надали ще бъде задоволителна. Защото оттатък съответния проблем с очевидно лобисткото предложение на ГЕРБ и Оперативна програма, тематиката има капацитет да се окаже доста по-голяма.

В последните месеци, с приближаващата 2019 година, в която ще има минимум два (а за какво не и три) избора, кръговете и към ръководещите, и към Българска социалистическа партия, се пробват да се нареждат един към различен като единствена опция. И социалистите, и околните до Борисов пробват - най-малко на думи - да се показват като две противоположности, а задачата е една – в медийно-пропагндното тресавище, в което страната е затънала, да не остане място за опция по едно и също време и на двете партии. В този смисъл неслучайни са опитите и на Българска социалистическа партия, и на ГЕРБ да приказват за конфликт " ляво – дясно ".

Сблъсък обаче няма, а подгряващата предизборна акция от ден на ден сближава огромните " левица " и " десница " у нас, които все по-често се оказват на една и съща позиция, без значение какво твърди пропагандата, целяща да ги пласира по-добре на избор.

Защото точно " дясната " ГЕРБ бореща се с корупцията, с охотната поддръжка на Българска социалистическа партия, цопна на драго сърце в " корупционното тресавище " (по Бойко Борисов) АЕЦ " Белене ".

И тъй като " дясната " ГЕРБ за 10 години на власт и един несполучлив опит с налог " Лукс " не разбра, че повдигането на акцизи и налози не е напълно дясна мярка. Същата тази " дясна " партия явно не е схванала, че в основата на " дясността " е точно конкуренцията. В този смисъл убиването на конкуренцията надали е напълно дясна политика.

И тъй като " наложителната педофилия " не е тематика задоволително обемна, с цел да маскира за следващ път удивителните прилики сред парламентарното " дясно " и " ляво " у нас, единствената оставаща вяра е в незаконните мигранти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР