Дни преди края на годината 49-ото Народно събрание започна сериозни

...
Дни преди края на годината 49-ото Народно събрание започна сериозни
Коментари Харесай

Шестата поправка: Депутатите с ударна ревизия на Конституцията

Дни преди края на годината 49-ото Народно заседание стартира съществени промени в главния закон. Народните представителите се захванаха с ударна проверка на Конституцията и незабавно приемане на Държавния бюджет. Така шестата корекция към този момент е в ход, а Народното събрание си слага за цел правосъдна промяна и ограничение на пълномощията на президента при избора на служебно държавно управление.

Парламентарните групи на Има Такъв Народ и “Възраждане ” напуснаха пленарната зала. Двете опозиционни партии оспорват процедурата и оповестиха, че ще подадат тъжба в Конституционния съд. За задачата са им нужни 48 подписа, а националните им представители са общо 47. Така единствената съпротива в пленарна зала за дебата остана Българска социалистическа партия.

Новите текстове, които се дебатират, плануват депутати и министри към този момент да могат да имат двойно поданство, само че с условия за уседналост последните 18 месеца в нашата страна.

Ограничават се пълномощията на президента при сформиране на служебно държавно управление. За длъжностен министър председател той ще може да избира сред избран кръг от хора - ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховен касационен съд, шефа или подуправителя на Българска народна банка, ръководителя или заместник-председателя на Сметната палата, омбудсмана или негов заместител. При оставка на държавното управление Народното събрание към този момент няма да се разпуска и ще заседава до клетвата на новите народни представители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР