Дни преди Коледа Труд“ дари 5 компютъра на ОУ Д-р

...
Дни преди Коледа Труд“ дари 5 компютъра на ОУ Д-р
Коментари Харесай

„Труд“ дари компютри на училище в монтанско село

 Снимки: Пламен Стоименов  Снимки: Пламен Стоименов  Снимки: Пламен Стоименов  Снимки: Пламен Стоименов
Дни преди Коледа „ Труд “ подари 5 компютъра на ОУ „ Д-р Петър Берон “ в монтанското село Септемврийци.

До момента школото, отворило порти през далечната 1925 година, разполагаше с три такива машини, на възраст над 10 години, на които се образоваха близо стоте му ученици. Дарението одобри шефът Цветан Цветков, който е и преподавател по съветски език.

По думите на шефа материалната база в селските учебни заведения се обновява мъчно. „ Има потребност от възобновяване въз основата, по тази причина сме признателни на „ Труд “ за дарението “, сподели той. Дарените компютри са предопределени най-много за образование по осведомителни технологии.

От идната година имаме проект да стартираме да използваме електронни учебници и електронни дъски, разкри Цветан Цветков.

В ОУ „ Д-р Петър Берон “ работят 15 учители, а класовете се състоят от по 14-15 деца.

Всички преподаватели са експерти, със приключено висше обучение. „ Като всяко едно учебно заведение има деца, които си учат и деца, които не желаят да учат “, описа още Цветков. Днес мотивацията, за жалост, е по-слаба при по-голяма част от децата. Но това ще се промени. Развитието на обществото ще промени нещата, убеден е той.

„ Върху системата на образованието се направиха много опити, някои от тях сполучливи, някои – несполучливи. Тази система се оказа устойчива, и то доста устойчива “, разяснява още Цветан Цветков.

Препоръките му какво би трябвало да се промени в образованието, изключително при учебните заведения в дребните обитаеми места, включват, преди всичко, материалната база. „ Всички модерни неща би трябвало да навлязат в образованието “, акцентира той.

„ В момента се получава дисбаланс, едни учебни заведения имат опция да обновят метериалната си база, други нямат. Трябва да има идентична изходна база за образование “, сподели Цветков.

До момента в монтанското учебно заведение не са получавани никакви дарения. Преди години е имало още компютри, само че съвсем всички към този момент са излезли от приложимост.

„ Дарения би трябвало да се получават. Независимо дали учебното заведение е малко или по-голямо. Примерите през Възраждането за дарителска активност са доста. Организации, които са по-добре финансово и стопански, стоят добре на пазара, би трябвало да отделят нещо от себе си и да дават – на учебни заведения, на детски градини, на църкви. Дарителството е нещо, което е благородно и е залегнало в душата на българина от остарели времена. Дарителството е и отношение. То е метод на мислене “, разяснява още шефът Цветан Цветков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР